Annons
Annons
 • TCO vill se tillfälliga förändringar i reglerna för a-kassan så att egenföretagare kan få möjlighet till ersättning utan att lägga ner sitt företag. Foto: Fredrik Sandberg / TT, Eva Edsjö

TCO vill se ändrade regler för arbetslösa egenföretagare

Publicerad 5 juni 2020, kl 07:00

Ändra reglerna i a-kassan tillfälligt så att egenföretagare slipper lägga ner sina företag när de söker a-kassa. Det föreslår centralorganisationen TCO. Ett bra förslag anser Unionens nystartade klubb för egenföretagare.

Arbetsmarknaden är tuff för många just nu. Kanske är den extra tuff för egenföretagare som förlorat kunder när marknaden störtdykt. De stödpaket som regeringen hittills presenterat har inte heller omfattat dem då de inte har möjlighet att korttidspermittera sig själva. Nu föreslår Tjänstemännens Centralorganisation, TCO, att regeringen inför två saker. Dels ett stödpaket som riktar sig speciellt till egenföretagare, dels tillfälliga förändringar i reglerna för a-kassan så att egenföretagare kan få möjlighet till a-kassa utan att lägga ner sitt företag.

– Många egenföretagare har just nu inga intäkter. Det betyder att de ibland inte har råd med det mest basala som mat och hyra, så det måste till en förändring och det måste till nu, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.

Det har tidigare gjorts förändringar i regelverket om a-kassa så att du har möjlighet att ha ditt företag ”vilande” fler än en gång, och då ha möjlighet till a-kassa. Men det innebär också att du inte får ha någon aktivitet igång i företaget, exempelvis kontakt med nya och gamla kunder, eller underhåll av hemsida. I praktiken betyder det ofta att företaget dör och att du måste starta om på nytt. TCO har därför föreslagit att man ska kunna ha viss rull på företaget och samtidigt kunna få a-kassa, för att enklare kunna starta upp igen vid bättre tider. En bra idé tycker Unionens klubb för egenföretagare.

– Jag tycker att det låter klokt. Det blir kontraproduktivt att helt stänga ner företaget vid sämre tider för att sedan starta om på noll. På det här sättet finns det möjlighet att företaget får leva vidare, säger Peter Hölje, ordförande för klubben.

Ett annat förslag är ett stödpaket som specifikt riktar sig till egenföretagare.

– Även det är ett bra förslag eftersom vi är en bortglömd grupp i det här. Samtidigt är det viktigt att man har ett stödpaket som fungerar över tid, så att det inte bara blir skattesubventioner som sedan ska betalas tillbaka. Då puttar man ju bara problemet framför sig, säger Peter Hölje.

TCO har tillsammans med Unionen haft samtal med regeringen och samarbetspartierna kring frågan, men ännu inte fått gehör för sina förslag.

–  Det vi möts av är förståelse för problemet. De jobbar med frågan men ger inget löfte om hur det blir. Men det här är en fråga som det är bråttom med om vi vill ha livskraftiga företag i framtiden, säger Therese Svanström.

Foto: Anna-Lena Lundquist

TCO

TCO är en partipolitisk fristående centralorganisation för tjänstemän, som samlar 13 fackförbund, bland annat Unionen.

 • Läs även...

  Snart lättare att få a-kassa

  Coronakrisen gör att regeringen förbereder förslag som ska göra det lättare att få a-kassa. Det meddelande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en presskonferens på fredagen.

 • Läs även...

  Corona ger högt tryck på facket

  Oroliga medlemmar och tusentals förhandlingar om korttidsavtal. Coronasmittan har lett till ett enormt tryck på Unionen. Nu ställer förbundet om för att klara utmaningen att förhandla fram nya avtal och svara på medlemmarnas frågor.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.