Annons
Annons
 • Svensk a-kassa ger låg ersättning för arbetslösa, enligt OECD. Foto: Jessica Gow/TT

Svensk a-kassa sämst i Norden

Publicerad 31 maj 2021, kl 13:19

A-kassan i Sverige är sämst i Norden. OECD har jämfört svensk a-kassa med europeiska och Sverige placerar sig bland bottenländerna.

Den svenska a-kassan är på plats 21 av 27 EU-länder. Den är dessutom sämre än våra nordiska grannländer, Norge, Finland, Danmark och Island.

OECD, organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, analyserar regelbundet a-kassan i Europa och tjänstemannaorganisationen TCO uppmärksammar nu att Sverige ligger långt ner på listan.

I de europeiska länder som toppar listan, Luxemburg, Portugal och Lettland, kan en tvåbarnsfamilj, där en av de vuxna arbetar och den andra är arbetslös, räkna med att få ungefär 92–93 procent av sin tidigare inkomst i ersättning. I Sverige ligger den nivån på 75 procent.

Läs mer: Vad kostar a-kassan?

A-kassan i Sverige: "Otroligt låg"

Vidare skriver TCO att en arbetslös i Sverige i genomsnitt får runt 60 procent av sin tidigare inkomst i ersättning. Det beror på att taket i a-kassan är relativt lågt.

Siffrorna ovan tar inte hänsyn till de tillfälliga reglerna som regeringen införde under pandemin, när höjde taket för a-kassan, från 910 till 1 200 kronor per dag. Det tillfälligt höjda taket gäller fram och till och med 2022.

TCO:s utredare Maria Ahrengart säger till TT att den ordinarie a-kassenivån är ”otroligt låg”.

– Man får bara runt 14 000 kronor efter skatt på en medianlön, säger Ahrengart.

Oscar Broström
[email protected]
 • Läs även...

  Svenskt företag sparkar fackligt aktiva i Turkiet

  Fackligt organiserade vid svenska Systemairs fabrik i Turkiet har skickats hem utan lön och två personer har avskedats. Efter en rad olika händelser anmäls nu företaget av ett turkiskt fack för brott mot OECDs riktlinjer för multinationella företag.

 • Läs även...

  Fler ska få a-kassa

  Regeringen presenterar tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna ett krispaket för att dämpa konsekvenser på arbetsmarknaden, bland annat genom att höja taket i a-kassan och sänka kraven på hur länge man ska ha jobbat och ha varit medlem i en a-kassa.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

  Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.

 • Läs även...

  A-kassan har blivit statens kassako

  Högre avgifter än utgifter. De senaste tio åren har a-kassan varit en riktig kassako för staten. Men mycket av pengarna som betalas in går inte till ersättning till de arbetslösa. Därför borde avgifterna sänkas eller taket i a-kassan höjas, anser flera experter.