Annons
Annons
 • Medan kvinnor tycks underskatta sig själva, överskattar männen i stället sig i sina löneanspråk. Foto: Shutterstock

Större löneklyfta på grund av coronan

Publicerad 10 november 2020, kl 09:01

Risken är stor att pandemin leder till ökade löneskillnader mellan kvinnor och män. Det visar en ny undersökning av de löneanspråk som akademiker ställer när de ska anställas.

Pandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Det gäller även för akademiker, för första gången någonsin går över 100 000 av dem arbetslösa.

Det påverkar också de löneanspråk som ställs, visar en undersökning från rekryteringsfirman Jurek. I undersökningen har över 6 000 akademiker tillfrågats om sina löneanspråk både under första kvartalet i år, det vill säga före pandemin, och andra kvartalet.

Bland unga akademiker, ännu inte fyllda 30, sänktes löneanspråken bland män med 2 procent, bland kvinnor med 4 procent.

Det finns färre jobb att söka och de som drabbas hårdast är just unga akademiker. Rapporten visar att de är beredda att gå ned i lön för att komma in i arbetslivet, kommenterar Shervin Razani, vd och grundare av Jurek, som inte är överraskad över skillnaderna mellan könen.

– Våra rapporter visar dessvärre tendenser till att kvinnor tycks underskatta sig själva, medan männen i stället överskattar sig själva.

Bland akademikerna mellan 30 och 45 år ser det annorlunda ut. Här begärde både kvinnor och män högre lön andra kvartalet. Något som kan förklaras med att det ofta handlar om människor som har mer eller mindre trygga anställningar, enligt Shervin Razani.

– Är man redan inne i arbetslivet och ska byta jobb under Q2 vågar man kräva minst en likvärdig lön. De har en helt annan förhandlingsposition.

Men går man upp i åldrarna förändras mönstret. Män i åldern 55-60 år begärde 9,4 procent mer i lön andra kvartalet, de jämngamla kvinnorna begärde bara 0,7 procent högre lön.

Enligt Rosanna Ryrberg, marknadschef på Jurek, innebär det att lönegapet i anspråken då var uppe i närmare 10 000 kronor.

– Det här är något vi uppmärksammat även i våra tidigare rapporter. Det händer något efter fyllda 50. Vi sitter inte på svaren, utan kan bara spekulera. Män sitter på chefspositioner i betydligt större utsträckning än kvinnor, något som är ett problem i sig. Ett antagande är därför att män söker sig till mer specialiserade tjänster som erbjuder en högre lön, och det blir extra tydligt i dessa pandemitider.

Även bland de över 60 år finns en liknande skillnad. Här begärde männen 5 procent högre lön samtidigt som kvinnorna var beredda att sänka sina löner med drygt 2 procent. Rosanna Ryrberg kommenterar iakttagelsen:

– Dessvärre är ålderism ett problem vi uppmärksammat i tidigare rapporter. Dessutom ser vi att diskrimineringen är ännu större när det kommer till äldre kvinnor. Är man runt 60 år är man ju fortfarande för ung för att gå i pension, men söker man inte en chefsposition eller ett arbete som kräver senior kunskap och erfarenhet så anses personer över 60 år inte lika värdefulla när det kommer till lönesättning. Det är en orättvisa som vi på Jurek tycker är otroligt viktig att lyfta och skapa debatt kring.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Ovaccinerade kollegor skapar oro

  En av tre Unionenmedlemmar känner oro för att någon av deras arbetskamrater valt att inte vaccinera sig. Det visar en Novusundersökning som Kollega har låtit göra.

 • Läs även...

  Debatt: Så bör företag hantera vaccinvägrare

  Många anställda känner en oro för att komma tillbaka till kontoret, särskilt eftersom alla anställda kanske inte är vaccinerade. Så här kan en arbetsgivare tänka kring sitt arbetsmiljöansvar.

 • Läs även...

  Många vill inte ta i hand

  Handskakningen som hälsning kan vara hotad, även efter pandemin. I en ny undersökning svarar majoriteten att de inte vill skaka hand efter att restriktionerna släppts.

 • Läs även...

  Hälften väljer bort sin kollega

  Närmare hälften anser att gemenskapen med kollegor inte är lika viktig nu som innan pandemin. Det visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  EU vill tvinga fram jämställda löner

  EU ökar trycket på att minska löneskillnaderna mellan könen. Att gratis stämma sin arbetsgivare för lönediskriminering ses som en väg. Men direktivet går på tvärs mot den svenska modellen.

 • Läs även...

  Tufft för unga och äldre

  Ungdomar och äldre har drabbats hårt av pandemin. Ändå har de blivit syndabockar i debatten. Och i arbetslivet har åldern också betydelse. Det är dags att vi tar på oss empati-glasögonen och slutar ställa grupper mot varandra.

 • Läs även...

  Lön utan jobb väcker både oro och hopp

  Medborgarlön eller basinkomst skulle kunna utrota fattigdomen – eller öka den och leda till arbetskraftsbrist. Intresset för frågan har ökat globalt.

 • Läs även...

  Lön: DO ska driva fler ärenden i domstol

  Att sätta lön efter kön är olagligt. Att strunta i lönekartläggningar likaså. Den nya Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska ta fler arbetsgivare till domstol och hoppas på fler och skarpare sanktioner.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.