Annons
Annons

Stockholm: Företagsflykten från Söderförort

Publicerad 4 februari 2016, kl 12:51

Flera storföretag har de senaste åren flyttat från Stockholms söderförort till Kista och Solna. Tjänstemän boende söder om staden tvingas till lång pendling vilket leder till ohälsa, stress och minskande fritid. Samtidigt ökar trängseln i kollektivtrafiken.

 

 

Ericsson tömde legendariska Telefonplan och flyttade 3000 personer till Kista. Astra Zeneca varslade 1400 personer i Södertälje. TeliaSonera som i över 50 år haft huvudkontor i Farsta flyttar under 2016 och därmed behöver ytterligare 3000 personer börja pendla till Solna. SEB flyttar 4500 personer från Södermalm, city och Rissne till Arenastaden. Även utbudet av högskoleutbildningar har minskat när KTH i Haninge flyttat viss verksamhet till Campus Vallhallavägen. 

Varje år flyttar 40 000 personer till Stockholm, det måste finnas en bra blandning mellan bostäder och olika typer av arbetsplatser i söderförorterna. Huvuddelen av teknik och tjänstemannajobb kan inte placeras norr om staden. Människor tvingas till långa pendlingar dagligen, bilköerna späs på och trängseln i kollektivtrafiken ökar samtidigt som SL gör neddragningar i busstrafiken.

Politikerna i Haninge och Huddinge måste bli mer handlingskraftiga till att locka fler företag och att erbjuda bra etableringsmöjligheter. Vad gör man för att frigöra mark i attraktiva lägen för att bygga kontorsfastigheter? Farsta Centrum och Handen Centrum har ett attraktivt läge, men där byggs endast bostäder. I Handen renoveras det gamla kommunhuset och byggs om till lägenheter. Vill inte kommunpolitikerna ha in stora arbetsgivare till kommunen?

Företagsledarna borde se fördelar med att etablera sig där konkurrensen om den bästa kompetensen är lägre. Men det går ju endast om det finns tillgång till lokaler som uppfyller företagens krav på nya moderna lokaler. Företagen måste också ta sitt sociala ansvar, att se till att vi har ett levande samhälle och inte sovstäder och gigantiska kontorsstäder Det kan ju inte bara vara företagsledarnas hemort och närhet till flygplats som ska vara avgörande för företagens lokal etableringar. 

//Maria

 • Läs även...

  Debatt: Glad påsk på avstånd

  Keolis som bedriver kollektivtrafik har gjort vad de kunnat för att förhindra smittspridning under långhelgen. Nu måste du ta ansvar: Använd munskydd, gå kortare sträckor och undvik rusningstrafik om det går, uppmanar Klas Wallin, ordförande för Unionens riksklubb på Keolis.

 • Läs även...

  Många tar bilen till jobbet av gammal vana

  De flesta som jobbpendlar med bil väljer bilen av gammal vana. Därför bör man fokusera på psykologiska faktorer om man vill få folk att byta transportmedel. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

 • Läs även...

  Så undviker du att smitta kollegorna

  Sitt inte och snora och snörvla på jobbet! Du smittar andra. Sex av tio går tillbaka till arbetet alldeles för tidigt och fastän de inte är helt kuranta, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Facken på Keolis fixade trygg kollektivtrafik

  Anställda i kollektivtrafiken var några av de som stod i frontlinjen i början av coronapandemin. Men när läget var som värst gick fackklubbarna på Keolis ihop för att skydda medarbetarna.

 • Läs även...

  Svenskar kvar på Volvo i Kina

  Efter Coronavirusets utbrott har flera svenska företag infört resestopp till Kina och satt anställda i karantän. Men en del personal löper fortfarande risk att bli sjuka eftersom de fortsätter jobba i Kina. Däribland ett hundratal på Volvo Cars.