Annons
Annons
 • Maria Ros Hjelm är generalsekreterare på STF. Foto: Peter Knutson

STF: ”Vi måste bromsa överturismen”

Publicerad 20 september 2021, kl 11:08

Semester hemma är bra för ekonomin, men ökar slitaget på naturen – och irriterar lokalbefolkningen. Det har Maria Ros Hjelm, generalsekreterare på Svenska Turistföreningen, att tackla.

Hur har du som ny generalsekreterare för STF märkt av spänningen som uppstått mellan turister och lokalbefolkning till följd av ökat ”svemestrande”?
– Förra sommaren var det stora problem i fjällvärlden, när många åkte norröver och störde rennäringen. Samerna uttryckte kritik mot våra fjällstationer.

Så vad har ni gjort åt det?
– Problemet försvinner ju inte om fjällstationerna skulle göra det. Nu ger sig också många fler ut och tältar längs vandringslederna och bor i husbil längs vägarna. Vi fortsätter att sprida information om hur man ska bete sig i renbetesland – via sociala medier och våra boenden.

Men når ni verkligen också ”nybörjarna” i naturen på det viset?
– Vi tror att deras kunskap och förståelse ökar genom att vi är aktiva i våra kommunikationskanaler. När vi la ut information om vilka rättigheter och skyldigheter allemansrätten innebär förra sommaren blev det väldigt läst och delat.

Vad gör ni för att minska ortsbefolkningens irritation?
– Utmaningen är att skapa förståelse hos alla berörda. Det finns ingen snabb lösning, men jag tror på att skapa dialog där man har en genuin vilja att skapa förändring och kan få förståelse för olika perspektiv.

Hur har ditt arbete påverkats av pandemin?
– När jag rekryterades var STF oerhört starkt och jag hade planer på att vi skulle lägga i ytterligare en växel och utvecklas. Det satte pandemin stopp för. Under 2020 tappade vi nästan en tredjedel av våra intäkter från uthyrning av bäddar och har behövt dra ner kraftigt på personal. Så hittills har mitt jobb mest handlat om att balansera den ekonomiska situationen och försöka hålla uppe medarbetarnas engagemang.

Hur kommer inhemsk turism att utvecklas och hur påverkar det STF?
– Jag tror att många fått upp ögonen för allt Sverige har att erbjuda. Vår främsta uppgift blir att sprida ut turismen, för att minska risken för överturism på vissa platser och för att bidra till en utveckling av hela landet. Vi vill också påverka möjligheterna till ett hållbart resande.

Maria Ros Hjelm

Gör: Generalsekreterare för Svenska Turistföreningen med 220 kansli- och säsongsanställda.
Ålder: 48 år
Utbildning: Ekonomi med inriktning på marknadsföring
Bakgrund: Chef och ledare i Amnesty och The Body shop.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
 • Läs även...

  Tillit måste förtjänas

  Har du varit i en grupp med dolda agendor och misstro? Du vill bara få stopp på det snabbt, få medarbetarna att lita på dig som chef och på varandra. Men det finns ingen så kallad quick fix. Tillit måste växa fram, och för att det ska hända krävs öppenhet.

 • Läs även...

  Var tredje chef får inte utvecklingssamtal

  Utvecklingssamtal kan ha avgörande betydelse för den som är chef. Att strunta i samtalen är ett brott mot flera av Unionens kollektivavtal.

 • Läs även...

  Ledarskapskurs ger inte bättre chefer

  Många chefer går på kurs för att bli bättre ledare. Men nu ifrågasätter forskare nyttan och menar att det saknas bevis för att ledarskapskurser ökar chefens kompetens.