Hoppa till huvudinnehåll
Semester

STF: ”Vi måste bromsa överturismen”

Semester hemma är bra för ekonomin, men ökar slitaget på naturen – och irriterar lokalbefolkningen. Det har Maria Ros Hjelm, generalsekreterare på Svenska Turistföreningen, att tackla.
Anita Täpp Publicerad 20 september 2021, kl 11:08
Peter Knutson
Maria Ros Hjelm är generalsekreterare på STF. Peter Knutson

Hur har du som ny generalsekreterare för STF märkt av spänningen som uppstått mellan turister och lokalbefolkning till följd av ökat ”svemestrande”?
– Förra sommaren var det stora problem i fjällvärlden, när många åkte norröver och störde rennäringen. Samerna uttryckte kritik mot våra fjällstationer.

Så vad har ni gjort åt det?
– Problemet försvinner ju inte om fjällstationerna skulle göra det. Nu ger sig också många fler ut och tältar längs vandringslederna och bor i husbil längs vägarna. Vi fortsätter att sprida information om hur man ska bete sig i renbetesland – via sociala medier och våra boenden.

Men når ni verkligen också ”nybörjarna” i naturen på det viset?
– Vi tror att deras kunskap och förståelse ökar genom att vi är aktiva i våra kommunikationskanaler. När vi la ut information om vilka rättigheter och skyldigheter allemansrätten innebär förra sommaren blev det väldigt läst och delat.

Vad gör ni för att minska ortsbefolkningens irritation?
– Utmaningen är att skapa förståelse hos alla berörda. Det finns ingen snabb lösning, men jag tror på att skapa dialog där man har en genuin vilja att skapa förändring och kan få förståelse för olika perspektiv.

Hur har ditt arbete påverkats av pandemin?
– När jag rekryterades var STF oerhört starkt och jag hade planer på att vi skulle lägga i ytterligare en växel och utvecklas. Det satte pandemin stopp för. Under 2020 tappade vi nästan en tredjedel av våra intäkter från uthyrning av bäddar och har behövt dra ner kraftigt på personal. Så hittills har mitt jobb mest handlat om att balansera den ekonomiska situationen och försöka hålla uppe medarbetarnas engagemang.

Hur kommer inhemsk turism att utvecklas och hur påverkar det STF?
– Jag tror att många fått upp ögonen för allt Sverige har att erbjuda. Vår främsta uppgift blir att sprida ut turismen, för att minska risken för överturism på vissa platser och för att bidra till en utveckling av hela landet. Vi vill också påverka möjligheterna till ett hållbart resande.

Maria Ros Hjelm

Gör: Generalsekreterare för Svenska Turistföreningen med 220 kansli- och säsongsanställda.
Ålder: 48 år
Utbildning: Ekonomi med inriktning på marknadsföring
Bakgrund: Chef och ledare i Amnesty och The Body shop.

Semester

Röda dagar 2024 – då ska du ta långledigt

Vill du maxa din ledighet 2024? Här är alla röda dagar och helgdagar nästa år – som är fler än 2023. Läs om när det är smartast att ta ledigt för att få så många långhelger som möjligt.
David Österberg Publicerad 2 november 2023, kl 06:01
Hand vrider klossar med texten 2023 till 2024.
Med lite planering kan du få långledigt vid helgdagar 2024. Foto: TT

2024 har fler röda dagar och helgaftnar på vardagar än 2023. Elva av de här lediga dagarna infaller på en vardag jämfört med nio dagar 2023.

Röda dagar är helgdagar som är arbetsfria enligt lag. En helgafton är en dag före allmän helgdag, till exempel skärtorsdagen, då vissa är lediga eller jobbar halvdag, medan andra jobbar, beroende på anställningsavtal. De flesta är lediga på helgaftnar som julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Om du planerar smart och tar ledigt vid rätt tillfällen kan du maxa dina röda dagar 2024 och få ut fler långhelger. Till exempel vid nationaldagen i juni och julen 2024. Med bara tre semesterdagar vid julen kan du vara ledig nästan två veckor.

 

Röda dagar 2024

1 januari (måndag) Nyårsdagen

6 januari (lördag) Trettondagen

29 mars (fredag) Långfredagen

31 mars (söndag) Påskdagen

1 april (måndag) Annandag påsk

1 maj (onsdag) Första maj

9 maj (torsdag) Kristi himmelfärdsdag

19 maj (söndag) Pingstdagen

6 juni (torsdag) Sveriges nationaldag

21 juni (fredag) Midsommarafton

22 juni (lördag) Midsommardagen

2 november (lördag) Alla helgons dag

24 december (tisdag) Julafton

25 december (onsdag) Juldagen

26 december (torsdag) Annandag jul

31 december (tisdag) Nyårsafton

 

Maxa ledigheten så här

Påsken

Påsken infaller tidigt i år. Skärtorsdagen är den 28 mars. Du kan välja mellan att ta ledigt fyra dagar före eller efter påsken och få ut tio lata dagar: den 23 mars till 1 april eller 29 mars till 7 april.

Första maj

Ta ledigt torsdagen den 2 maj och fredagen den 3 maj och få fem härliga dagar när våren är som vackrast. En del jobbar dessutom halvdag på Valborgsmässoafton den 30 april och då blir ledigheten extra lång.

Kristi himmelsfärd

Ta ledigt fredagen den 10 maj, efter Kristi himmelfärdsdag, och ta fyra dagars helg 9-12 maj.

Nationaldagen

Ta ledigt fredagen den 7 juni och få fyra dagars helg 6-9 juni.

Julen

Julen 2024 är betydligt bättre än julen 2023, ur ett ledighetsperspektiv. Med hjälp av bara tre semesterdagar kan du få 12 lediga dagar. Ta semester den 23, 27 och 30 december så kan du vara ledig 21 december till 1 januari.