Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Semesterboende i sista minuten

Hjälp – sommarledigheten närmar sig men semestern är fortfarande inte bokad och nu har priserna stigit till det dubbla! Lugn – det finns alternativ till dyra hotellrum.
Publicerad 22 juni 2016, kl 13:04
Colourbox
Alternativen till hotellrum har en hel del fördelar utöver priset: Det är personligare, charmigare och mer praktiskt. Colourbox

Att hitta tak över huvudet för en rimlig penning behöver inte vara någon omöjlighet. Allt du behöver är en dator, en internetuppkoppling, lite tålamod och kanske lite is i magen!

Bostadsbyte och couchsurfing – att sova på någons soffa – är några av de alternativ som kommit starkt de senaste åren. Har du svårt att komma överens med svärföräldrarna? Oavsett vilket semesterparadis du tänkt dig går det utmärkt att välja mellan delat boende och fridfull avskildhet.

 

AIR BN’B
En sorts privat hotellverksamhet: värden sätter prislappen - du väljer själv var du vill bo och vilken typ av boende du önskar. Företaget växer så det knakar: Nu finns värdar i drygt 190 länder och 33 000 städer. I semestertider peakar bokningarna: förra sommaren klickade över 125 000 svenskar fram sitt boende på detta sätt. Globalt var siffran 17 miljoner. Inte konstigt att hotellnäringen är uppretad.

Info: https://www.airbnb.se/

 

COUCHSURFING
Som soffsurfare får du tillgång till mängder av övernattningsmöjligheter runt om i världen – samtidigt som du själv förväntas ställa upp som värd emellanåt (även om det är frivilligt).

Det gigantiska nätverket har i dag nära fem miljoner medlemmar i över 240 länder. Rörelsens filosofi är att bygga en bättre värld med hjälp av devisen ”en soffa i taget”. Nyckelordet är gemenskap och soffvärden blir samtidigt din guide som kan visa dig och berätta saker du annars aldrig skulle ha känt till om platsen. Men om privatlivets helgd är prio nummer ett på semestern, då är detta helt fel val.

Info: https://www.couchsurfing.com/

 

Läs mer: Semestra med gott samvete 

 

VANDRARHEM
Vill du ha frisk luft och vakna med doften av tång eller kåda utanför fönstret? En natt på vandrarhem kan frälsa såväl själ som plånbok. Svenska turistföreningen har nära 400 anläggningar runt om i landet, men det finns också en mängd privata entreprenörer.

Sveriges Vandrarhem i Förening (SViF) listar många av dessa på sin bokningssajt. Även på vandrarhemskartan hittar du en utförlig förteckning över vandrarhem med bilder och betyg som gäster själva har lagt upp.

Info: https://www.svenskaturistforeningen.se/
http://www.svif.se/
http://www.vandrarhemskartan.se/

 

CAMPINGSTUGOR
Den som vill vara i fred med sitt sällskap och slippa doften av andra gästers sura sockor på elementet kan med fördel slå till på en stuga. Några användbara webbsidor är camping. se och camping.info där du även kan hitta platser i hela landet att slå upp tält eller ställa husvagnen på.

På campingkartan.se finns recensioner skrivna av besökare. Sajter med listor över lokala campingplatser i en viss landsända går också att hitta. Bokningssajten campingvastkust.se har exempelvis samlat alla campingplatser som erbjuder stugboende från Strömstad till Laholm.

 

Läs mer: Tio saker varje anställd behöver veta om semestern

 

SKA VI BYTA BOSTAD MED VARANDRA?
Att byta bostad med främmande människor kan verka lite läskigt – men kan bli succé. Förutom att du själv får tillgång till motpartens privata bostad – kostnadsfritt eller för en överenskommen slant – har du chansen att få nya vänner för livet. Ett materiellt välutrustat hem har också många praktiska fördelar jämfört med ett hotellrum – kanske kan du få låna med dig en kart- eller svampbok på vandringen i omnejderna. Eller en termos för kaffet.

Info: hembyte.se.

 

Text: LISA ALLSTRÖM