Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Het trend att vandra på semestern

Allt fler väljer att vandra på semestern. Somliga för att hela själen, andra för att njuta av naturen och samtidigt få motion.
Publicerad 22 juni 2019, kl 09:30
Colourbox
En på flera sätt stärkande upplevelse. Colourbox

Vandring, inte bara till fjälls utan även på låg höjd, är en het trend i Sverige just nu. En färsk Novus-undersökning visar att en fjärdedel av svenskarna helst vill vandra på semestern. Tidigare lockade vandring mest äldre men engagerar numera allt yngre personer. Oavsett ålder är det naturintresset som är den gemensamma nämnaren.

För den som vill vandra i Sverige finns leder i alla väderstreck och svårighetsgrader. Dels finns de statliga vandringslederna, som Kungsleden i norr, Jämtlandstriangeln och Sörmlandsleden, men även kommunerna drar sitt strå till stacken. I Skåne till exempel gick 33 kommuner ihop år 2016 och rustade upp vandringslederna där.

Olle Ingemarsson är en inbiten vandrare. Han har gått Sörmlandsleden här i Sverige men även Inkaleden i Peru och han har vandrat i Indien och i Nepal. Sedan han gick pilgrimsleden Il Camino de Santiago förra sommaren är det dock ”Caminon” som gäller för honom. Han har till och med tatuerat in symbolen för Il Camino på underarmen. Den är indelad i olika leder som alla går till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien.

Under den 80 mil långa vandringen lärde han känna många likasinnade. Några av dem genomgick livsomvälvande förändringar. Han mötte vandrare med cancer eller med sorg över ett barn som dött, andra fyllde jämnt. Själv hade han just separerat från sin fru.

– Det var otroligt kraftfullt med alla kvinnor och män i alla åldrar från olika delar av världen som jag mötte, alla samtal som vi hade, måltiderna vi delade. Under vandringen blev bakgrund och andra sammanhang helt oviktiga, säger han.

För Olle Ingemarsson handlade det även om en längtan efter ett långsammare liv och möjligheten att äga sin tid utan avbrott.

– Att vandra är enkelt och förutsägbart, man bara går. Trots att sträckan på 80 mil är fysiskt ansträngande klarar de flesta av det, eftersom man vandrar utifrån sina egna förutsättningar, så långa eller korta etapper man vill och i det tempo man vill.

Han sov på härbärgena som ligger tätt längs med vägen. I ryggsäcken, som väger fem kilo, fanns en sovsäck, regnskydd, strumpor, kalsonger, långbyxor, en t-shirt. Varje eftermiddag när han vandrat färdigt för dagen tvättade han.

– När jag kom hem var jag i mycket bättre balans. Vandring är politisk kraft, en protesthandling mot alla som bygger murar och mot hierarkier. Men för dem som har en fördomsfull världsbild passar det inte – eller så är det tvärtom de som borde ge sig ut och vandra.

I sommar planerar Olle att fortsätta vandra Caminon, bland annat längs Portugals kust.


Foto: Colourbox

Text: Sofia Broomé

3 PILGRIMSLEDER

  • Pilgrimsleden Il Camino eller Jakobsleden som den också kallas går genom hela Europa till Santiago de Compostela.
  • I Sverige och Norge finns den 60 mil långa pilgrimsleden S:t Olavsleden, som börjar i Selånger och leder fram till Nidarosdomen i Trondheim.
  • En kortare pilgrimsled är den 11 mil långa Ingegerdsleden mellan Stockholm och Uppsala. Den börjar vid Storkyrkan i Stockholm och slingrar sig mellan medeltidskyrkor och bondbyar fram till Uppsala domkyrka.
Semester

Röda dagar 2024 – då ska du ta långledigt

Vill du maxa din ledighet 2024? Här är alla röda dagar och helgdagar nästa år – som är fler än 2023. Läs om när det är smartast att ta ledigt för att få så många långhelger som möjligt.
David Österberg Publicerad 2 november 2023, kl 06:01
Hand vrider klossar med texten 2023 till 2024.
Med lite planering kan du få långledigt vid helgdagar 2024. Foto: TT

2024 har fler röda dagar och helgaftnar på vardagar än 2023. Elva av de här lediga dagarna infaller på en vardag jämfört med nio dagar 2023.

Röda dagar är helgdagar som är arbetsfria enligt lag. En helgafton är en dag före allmän helgdag, till exempel skärtorsdagen, då vissa är lediga eller jobbar halvdag, medan andra jobbar, beroende på anställningsavtal. De flesta är lediga på helgaftnar som julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Om du planerar smart och tar ledigt vid rätt tillfällen kan du maxa dina röda dagar 2024 och få ut fler långhelger. Till exempel vid nationaldagen i juni och julen 2024. Med bara tre semesterdagar vid julen kan du vara ledig nästan två veckor.

 

Röda dagar 2024

1 januari (måndag) Nyårsdagen

6 januari (lördag) Trettondagen

29 mars (fredag) Långfredagen

31 mars (söndag) Påskdagen

1 april (måndag) Annandag påsk

1 maj (onsdag) Första maj

9 maj (torsdag) Kristi himmelfärdsdag

19 maj (söndag) Pingstdagen

6 juni (torsdag) Sveriges nationaldag

21 juni (fredag) Midsommarafton

22 juni (lördag) Midsommardagen

2 november (lördag) Alla helgons dag

24 december (tisdag) Julafton

25 december (onsdag) Juldagen

26 december (torsdag) Annandag jul

31 december (tisdag) Nyårsafton

 

Maxa ledigheten så här

Påsken

Påsken infaller tidigt i år. Skärtorsdagen är den 28 mars. Du kan välja mellan att ta ledigt fyra dagar före eller efter påsken och få ut tio lata dagar: den 23 mars till 1 april eller 29 mars till 7 april.

Första maj

Ta ledigt torsdagen den 2 maj och fredagen den 3 maj och få fem härliga dagar när våren är som vackrast. En del jobbar dessutom halvdag på Valborgsmässoafton den 30 april och då blir ledigheten extra lång.

Kristi himmelsfärd

Ta ledigt fredagen den 10 maj, efter Kristi himmelfärdsdag, och ta fyra dagars helg 9-12 maj.

Nationaldagen

Ta ledigt fredagen den 7 juni och få fyra dagars helg 6-9 juni.

Julen

Julen 2024 är betydligt bättre än julen 2023, ur ett ledighetsperspektiv. Med hjälp av bara tre semesterdagar kan du få 12 lediga dagar. Ta semester den 23, 27 och 30 december så kan du vara ledig 21 december till 1 januari.