Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Så får du det godaste kaffet

I Sverige dricker vi näst mest kaffe i världen och den brunsvarta drycken är ett måste för många på jobbet. Men även om du köper kvalitetskaffe måste du behandla det rätt för att få ut det bästa. Här är några råd för ett riktigt gott kaffe:
Anita Täpp Publicerad
amfroey/Colourbox.com
Följ de här tipsen för att brygga en riktigt god kopp kaffe. amfroey/Colourbox.com

Gör ren bryggaren med jämna mellanrum
Om du brygger ditt kaffe kan kalk, fett från kaffet och eventuella mjölkrester bli kvar i maskinen. Det försämrar smaken och i värsta fall kan bakterier bildas. Det kan också påverka maskinens prestanda.

Läs mer: Kaffesug försämrar minnet
 

Förvara kaffet så syrefritt som möjligt
Syre är kaffes värsta fiende. Så snart man har öppnat ett kaffepaket börjar de eteriska oljorna att oxideras vilket sakta försämrar smaken. Behåll därför kaffet i förpackningen, tillslut den väl och lägg sedan paketet i en lufttät burk med lock. Burken ska sedan förvaras så svalt, torrt och mörkt som möjligt eftersom ljus också påverkar kvalitén på kaffet. En bra lösning kan vara att ha burken i kylskåpet, om det inte luktar starkt av något annat där.

Läs mer: Så håller du dig glad och vaken på mötet
 

Använd alltid rent och färskt vatten
När man brygger kaffe ligger oftast lite vatten kvar i bryggaren, vilket du bör hälla av innan du gör nytt kaffe. Skölj också regelbundet ur bryggaren. Eftersom en kopp kaffe består av drygt 98 procent vatten, och därmed också påverkar kaffets smak, bör du alltid använda färskt, rent och kallt vatten.
 

Använd vitt miljövänligt filter
Det bästa är att använda vita filter som är blekta med syre, inte klor, som är miljövänliga. Om du använder oblekta, bruna filter ger de ifrån sig partiklar som gör att kaffet får en bismak av kartong.
 

Överdosera inte kaffet
Om du överdoserar kaffet i din bryggare, i hopp om att det ska få en starkare och mer kraftfull smak, blir det bara beskare. I stället ska du då byta till en mer mörkrostad kaffesort. För att få det godaste kaffet bör man använda cirka 7 gram malet kaffe per kopp, beräknat på att varje kopp består av 1,25 dl vatten.
 

I Kollega nr 6 2017 kan du besöka Phillippe Barreca på kafferosteriet Arvid Nordquist, där han jobbar som master blender.

KAFFEKURIOSA

  • Finländarna är världens största kaffepimplare, med i snitt 3,5 koppar om dagen. Sverige är dock god tvåa, vi dricker 3,2 koppar.
  • Att dricka kaffe på fat är det bästa sättet att få uppleva kaffets alla smak- och doftnyanser. När man andas in luft samtidigt som man dricker samarbetar smak- och luktsinne så att upplevelsen av kaffet förstärks.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

8 tips - så jobbar du hjärnsmart vid skärmen

Blir du helt slut av jobbet vid datorn? Hjärnforskaren tipsar om hur du jobbar skärmsmart så att hjärnan håller över tid.
Elisabeth Brising Publicerad 17 mars 2025, kl 06:01
En man med huvudvärk på sin arbetsplats.
Blir du helt seg i kolan och får lätt huvudvärk av arbetet vid datorn. Jobba mer skärmsmart med de här tipsen från en hjärnforskare. Foto: Shutterstock
Sissela Nutley
Sissela Nutley, hjärnforskare. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Blir det långa dagar vid skrivbordet? Det är inte alltid lång skärmtid ger bättre resultat. Vår kognition kräver både variation och vila under arbetsdagen. Sissela Nutley, hjärnforskare vid Karolinska institutet, tipsar om hur du jobbar hjärnsmart. 

1. Fokustid på förmiddagen 

Din bästa tid för kognitivt komplicerade jobbuppgifter är på förmiddagen då vi har ett kortisolpåslag som hjälper hjärnans koncentration. 

2. Möten och rutinjobb efter lunch

På eftermiddagen passar det bäst att ha möten, mejlkorgstid och jobba med rutinuppgifter som inte kräver samma starka fokus. Planera för mindre skärmtid på eftermiddagen. 

3. Håll möten 45 minuter eller mindre

Sätt in standardläget för ett möte på 45 minuter eller bara 25 och ta sedan en rörelsepaus innan ni fortsätter. Avsätt inte en timme av bara farten. 

4. Många kortpauser

Var tjugonde minut ska du lyfta blicken minst 20 sekunder från skärmen för ögonens skull. Koncentrationsförmågan är bara på topp i högst 25 minuter i taget för något lite tråkigt. Res dig en gång i halvtimmen, titta ut och gör några tåhävningar. 

5. Gå inte från en skärm till en annan

Ta inte en paus från jobbet genom att kolla i din privata telefon, i alla fall inte jämt. För att det ska vara en bra paus för hjärnan ska aktiviteten vara en motsats till det du gjorde nyss. Som rörelse, vila eller social gemenskap.

6. Undvik boka möten på varandra

Lägg alltid in paus mellan möten. Under pandemin såg hjärnforskare att digitala möten utan paus emellan ökade stressen, vilket syntes i hjärnaktivitet och lägre engagemang. Men med bara tio minuters mindfulness-paus mellan mötena neutraliserades stressen. 

7. Ta kontroll över notiserna - och dig själv

Stäng av program och notiser du inte behöver när du ska koncentrera dig på en uppgift. Planera in när du ska använda vilka program. Våga stänga av och vara otillgänglig periodvis. 

8. Har du problem – snacka med chefen eller facket

Prata om hur det digitala arbetssättet och systemen påverkar arbetet och din hälsa. Fyll på med kunskap om hur arbetsplatsen kan förebygga hjärnstress och sjukskrivningar.