Hoppa till huvudinnehåll
Politik

Unionen välkomnar valet av Nordmark

Unionen är positivt till att Eva Nordmark blir arbetsmarknadsminister. Hennes fackliga bakgrund och förståelse för partsmodellen är en stor fördel, enligt Martin Linder, Unionens ordförande.
Ola Rennstam Publicerad 10 september 2019, kl 16:30
Jonas Ekströmer & Stina Stjernkvist/TT
Jonas Ekströmer & Stina Stjernkvist/TT

Att TCO:s ordförande Eva Nordmark nu tar över ansvaret för arbetsmarknadsfrågorna i landet kommer vara positivt för Unionens medlemmar. Det anser Martin Linder, som haft ett nära samarbete med den tillträdande ministern.

I rollen som arbetsmarknadsminister är det viktigt att ha en god kännedom och erfarenhet av den svenska partmodellen och det har givetvis Eva. Tror du att valet av den nya arbetsmarknadsministern, som aktivt drivit många av de frågor som även ligger Unionen varmt om hjärtat, kommer att gynna Unionens medlemmar?
– Det har jag ingen aning om, men vår agenda påverkas inte av att TCO:s ordförande nu blivit minister. Den kunskap som hon har med från sina tidigare uppdrag, framför allt förståelsen för partsmodellen, är en stor fördel. Men nu går hon in i en ny roll, så det återstår att se.

Martin Linder och Eva Nordmark känner varandra väl och han har bara gott att säga om henne som person.

– Vi har haft ett gott samarbete. Hon är en driven och lösningsorienterad person, som är bra på att knyta kontakter med olika aktörer, vilket är en viktig del på den svenska arbetsmarknaden.

Unionen har stora förväntningar på den nya arbetsmarknadsministern. Några av de saker förbundet hoppas att hon ror i land är att förbättra a-kassan och möjligheten till omställning, införa etableringsjobb och genomföra en ”ansvarsfull” reformering av Arbetsförmedlingen.

Eva Nordmarks utnämning innebär att Peter Hellberg, Unionens förste vice ordförande, nu kliver upp som tillförordnad ordförande i TCO. Martin Linder tycker att det är för tidigt att spekulera i vem han vill se på posten.

– Inom en snar framtid kommer vi att hålla en extra kongress för att välja en ny ordförande. Vi kommer nu ha en diskussion TCO-förbunden emellan för att hitta den ordförande som vi tror på bästa sätt kan stärka TCO:s utveckling och position framöver.

Läs mer: Eva Nordmark blir arbetsmarknadsminister

Även LO:s ordföande Karl-Petter Thorwaldsson är nöjd med valet av Nordmark.

– Det är väldigt roligt att Stefan Löfven valt en facklig ledare som arbetsmarknadsminister. Det känns väldigt relevant att ta in den kompetensen i och med den stora omstöpningen som sker av arbetsmarknadspolitiken, säger Karl-Petter Thorwaldsson, till TT.