Hoppa till huvudinnehåll
Politik

De är framtidens makthavare

Vilka blir framtidens ministrar, riksdagsledamöter och opinionsbildare? I dag presenterade Makthavare.se listan över landets 100 unga makthavare. En lista där samtliga namn är kvinnor.
Ola Rennstam Publicerad 15 november 2018, kl 14:23
 Linkedin, Twitter och Wikipedia
Dana Pourkomeylian, Ida Drougge och Greta Thunberg. Linkedin, Twitter och Wikipedia

Makthavare.se vill bryta föreställningen om att viktiga och inflytelserika människor alltid är gråhåriga. Varje år presenterar man en lista på landets viktiga unga opinionsbildare och tänkare.

– Vår lista är ett sätt att lyfta fram människor med inflytande och stort kunnande som ännu inte hunnit fylla 30 år, säger Jessica Schedvin, chefredaktör på Makthavare.se.

Årets lista toppas av Dana Pourkomeylian, ordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund i Västra Götaland. Tvåa är den moderata riksdagsledamoten Ida Drougge följt av miljöaktivisten Greta Thunberg, ordföranden för Judiska Ungdomsförbundet Anna Simon-Karlsson samt SSU:s Amanda Borg. På femtonde plats hittar vi Ellinor Karlsson, ledamot i Unionens regionstyrelse i Småland.

Snittåldern på årets lista är rekordlåg – 23 år. Och samtliga personer är kvinnor. Men enligt Jessica Schedvin är det ingen medveten tanke utan en ren slump.

– Vi har tagit emot nomineringar och en expertjury har bedömt dessa. Att det endast blev tjejer är självklart roligt, och det visar på att unga kvinnliga debattörer och politiker tar för sig mer. Det är en trend som ligger i tiden, säger hon i ett uttalande.

Topp 5

  1. Dana Pourkomeylian (1993) Ordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund i Västra Götaland.
  2. Ida Drougge (1990) Riksdagskvinna från Lidingö
  3. Greta Thunberg (2003) Det blev en riksangelägenhet när Greta tog plats utanför riksdagen. Hon strejkade från skolan för klimatet och fick sällskap av många andra engagerade.
  4. Anna Simon-Karlsson (1993)  Hon står upp mot antisemitismen som ordförande för Judiska Ungdomsförbundet, kämpar för asylrätten som medlem i Centerns Ungdomsförbund.
  5. Amanda Borg (1990) Hon kom till SSU från en PR-byrån Friends Agenda och arbetar som kommunikationschef på SSU.