Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Vågspel ta ut pension i förtid

Att ta ut sin allmänna pension vid 61 och placera pengarna i fonder innebär en stor risk. Eftersom pensionen blir lägre livet ut och avgifterna höga krävs en hög avkastning.
Ola Rennstam Publicerad
Colourbox
Colourbox

Den som vill kan ta ut sin allmänna pension redan vid 61 års ålder, samtidigt som man fortsätter att jobba. Det finns många finansiella rådgivare som föreslår att man ska placera pensionspengarna i en kapitalförsäkring med förhoppningen att de växer mer än vad pensionen skulle gjort.

Men att ta ut pengarna är förenat med risker. Förutom att avgifterna i de fonder som placeringarna görs ofta är höga krävs en lyckad värdeutveckling för att det ska bli en god affär.

– Tar du ut din pension tidigare blir den lägre livet ut. Det krävs hög avkastning för att ta igen det man förlorar i lägre pension, säger Monica Petersson på Pensionsmyndigheten till Sveriges Radio.

Anna Allerstrand, pensionsexpert på PTK, avråder också från att ta ut sin allmänna pension tidigt, såvida man inte har kort tid kvar att leva. Då kan man bestämma att pengarna ska gå till anhöriga när man avlider.

– Att plocka ut allmän pension tidigt är ingenting som jag rekommenderar någon, såvida man inte är vid väldigt dålig hälsa. Jag vet att en del människor får rådet av säljare att ta ut allmän pension och placera om pengarna företrädesvis i aktiefonder, säger hon.

Tänk på detta:

 

  • Att ta ut både lön och pension kan göra att man passerar gränsen för statlig skatt.
  • Pension beskattas som inkomst, vilket minskar det belopp som ska placeras om.
  • Den månatliga pensionen blir lägre livet ut.
  • Avgifterna i de fonder som placeringen ska ske i är ofta väldigt dyra.
  • Det finns inga garantier för att det blir avkastning på den uttagna pensionen som placeras om, dessutom krävs det en hög avkastning för att kompensera skatteeffekten och de höga avgifterna.
  • Vid arbetslöshet påverkas ersättningen från a-kassan även om man bara tagit ut en liten del av pensionen, även andra ersättningar kan påverkas. För personer över 65 kan bostadstillägget sänkas.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.