Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Två miljoner ur klubbkassan för att stämma Unionen

Kabinanställda på SAS anser sig snuvade på pensionspengar och planerar att stämma Unionen. Kabinklubben skänker nu två miljoner kronor ur klubbkassan för att hjälpa medlemmarna att få till en rättslig prövning.
Ola Rennstam Publicerad 7 februari 2014, kl 13:11
Johan Nilsson/TT
Johan Nilsson/TT

Kollega har tidigare rapporterat om att kabinanställda på SAS har förberett en stämning mot Unionen eftersom de anser att de snuvats på sina inbetalade pensionspengar. Cirka 300 personer berörs av pensionslösningen som kom till i samband med krisuppgörelsen mellan flygbolaget och Unionen hösten 2012.

1974 gick facket med på 2,5 procents lönesänkning för att möjliggöra för medlemmarna att gå i pension redan vid 60 år. Men vid krisuppgörelsen i Köpenhamn gick Unionen med på att skjuta fram pensionsåldern till 65 år. Medlemmarna anser att Unionen därmed gett sig på pensionspengar de inte förfogar över.

För att kunna finansiera en domstolsprövning har 121 kabinanställda satsat 10 000 kronor var. Men summan man fick ihop visade sig vara långt ifrån tillräcklig för att bekosta processen och man sökte därför pengar från den egna kabinklubben.

Klubben har förhållit sig passiv i konflikten, tills nu. På klubbens årsmöte i onsdags beslutades att man ska hjälpa de berörda medlemmarna i deras process mot Unionen.
– Det stämmer. Beslutet blev att klubbkassan, efter behov, ska betala in pengar till ett klientmedelskonto hos advokaten Ulf Öberg till ett maxbelopp av två miljoner kronor, säger CG Hjort, Unionens biträdande förhandlingschef, som var med på årsmötet.

– Det här handlar om enskilda medlemmar som genom ombud kanske kommer att stämma Unionen. Det är inte Unionen som stämmer Unionen.

Trots årsmötets beslut påpekar CG Hjort att klubben måste förhålla sig neutral i frågan eftersom man i Köpenhamn gav Unionen mandat att träffa uppgörelsen.
– Enskilda individer i klubbstyrelsen stödjer processen. Här har vi en uppgift att se till att man inte blandar ihop enskilda individer med klubbuppdraget. Men risken för sammanblandning är uppenbar, säger han.

På årsmötet i tisdags valdes en helt ny klubbstyrelse. Eftersom protokollet inte är justerat och ledamöterna inte ens hunnit ha ett första möte vill ingen kommentera beslutet. SAS kabinklubb har 578 medlemmar och en välfylld klubbkassa med totala tillgångar på fyra miljoner kronor i bundna papper.