Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Sänkta avgifter ger mer pension

Avgifterna inom tjänstepensionen ITP har minskat med 72 procent sedan 2007. För den enskilde tjänstemannen kan det betyda hundratusentals kronor mer i pension. Men det gäller också att se till att man får del av rabatten.
Niklas Hallstedt Publicerad 2 september 2016, kl 11:43
Colourbox
Har du flyt kan de sänkta avgifterna innebära hundratusentals mer i pension. Colourbox

Fondavgifterna har stor betydelse för hur mycket pengar man får ut den dag man blir pensionär. Genom de upphandlingar som gjorts de senaste tio åren har avgifterna pressats kraftigt, visar en ny rapport som tjänstepensionsföretaget Collectum gjort tillsammans med PTK och Svenskt Näringsliv.

För en privatanställd tjänsteman som började jobba 2007 med en ingångslön på 30 000 kronor skulle det kunna betyda 366 000 kronor mer i pensionskapital än den som har ett pensionssparande i samma fonder på den öppna marknaden, enligt ett exempel i rapporten.

Men då gäller det att se till att man får del av prissänkningen. Dels kan de valbara bolagen bytas ut mellan upphandlingarna. Har man pensionsförsäkringen i ett bolag som inte upphandlas kan det vara läge att fundera på att byta. Dels ligger det mycket pengar kvar i gamla försäkringar, pengar som tjänats in före 2007. På tio år rör det sig om 7,1 miljarder kronor som tjänstemännen beräknas gå miste om.

Läs mer: 5 frågor och svar om tjänstepension

Fakta

Den som vill flytta pensionen kan göra det via collectum.se. Det går att välja mellan fem olika bolag med sammanlagt 92 fonder. Flyttkostnaden skiljer sig åt, men maxgränsen är 500 kronor.
 

Niklas Hallstedt
[email protected]