Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Hur får jag ta ut min tjänstepension?
– Du får ta ut din tjänstepension om du går i pension från och med 55-års ålder och på valfri tid, men den kortaste tiden är enligt lagen fem år. Du kan också välja att ta ut en viss del, exempelvis 25 procent i några år och sedan ta ut hela pensionen efter hand. Tar du ut 25 procent, måste du sluta arbeta i motsvarande grad.
– ITPK är en del av din tjänstepension som motsvarar två procent av din årslön och betalas av din arbetsgivare. Den kan du välja att ta ut på två år.
Varför slösa?
– Vem vet hur länge du känner dig pigg och frisk. Bäst att spendera pengarna medan du kan njuta av livet. Som 80-åring kanske du varken har ork eller behov av att se nya delar av världen.
– Att plocka ut summan kan också vara ett sätt att ta kontroll över pengarna.
Varför spara?
– Försäkringsbolagen räknar med att den som går i pension vid 65 kommer att leva i ytterligare 22 till 24 år. Tar du ut din tjänstepension på fem år och gör av med dina privata besparingar så har du endast den allmänna pensionen kvar att leva för och den är låg. Vi är också piggare längre upp i åldern än tidigare och du kanske uppskattar samma upplevelser som 75-åring, som du gör i dag.
Är tjänstepensionen skattefri?
– Nej, det kommer att dras inkomstskatt från din tjänstepension så snart utbetalningarna påbörjas.
Vad händer med mina pengar om jag dör?
– Du kan välja att teckna ett återbetalningsskydd eller ett familjeskydd för att ta hand om dina närmaste ekonomiskt om du dör. Återbetalningsskydd innebär att familjen får de pengar som finns inbetalda till tjänstepensionen, ITP 1 och ITPK Familjeskydd är en extra pension som din familj får om du avlider före en viss ålder.
– Men skydden är inte gratis, utan påverkar din egen pension påtagligt. Enligt Collectum kan en ingenjör som väljer bort återbetalningsskyddet tjäna upp till 26 400 kronor på ett år.
ITP, vad är det?
ITP är en tjänstepension för privatanställda tjänstemän. Den innehåller två avdelningar:
Siffrorna visar de val av tjänstepension som gjordes under 2013.
Livslångt uttag: 22 900
Uttag på 5 år: 4 400
Uttag på 10 år: 1 900
Uttag på 15 år: 900
Uttag på 20 år: 100
Exempel på månadsbelopp vid olika utbetalningsperioder (baserat på en person som vid pensionering tjänar 34 426 kr i månaden):
Uttag på 5 år: 13 055 kr/mån
Livslångt: 3 500 kr/mån
Pensionerna sjunker. Så låg blir din pension! Här bor fattigpensionären.
Det är lätt att oroas av tidningsrubrikerna. Men flera rapporter visar faktiskt att en stor del av pensionärerna är nöjda med sin ekonomi och att deras inkomster i förhållande till sin tidigare lön inte är så dåliga. Det är dock lätt att bli förvirrad och Kollega har därför ställt frågan om den med hyfsad lön och tjänstepension minst i nivå med kollektivavtalets regler verkligen måste spara extra till pensionen för att få det bra på ålderns höst.
– Tack vare att vi har rätt robusta pensionssystem är det i regel inte nödvändigt, åtminstone inte om man har arbetat ett fullt arbetliv med tjänstepension, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.
Alecta förvaltar merparten av de privatanställda tjänstemännens tjänstepensioner och har kartlagt pensionärernas ekonomi i detalj. Det visar sig att de flesta har en stabil eller bra ekonomi.
– Det är inte så att du måste spara privat för att klara dig som pensionär om du är en genomsnittlig svensk. De flesta som gått i pension säger också att de klarar sig riktigt hyfsat när vi intervjuar dem.
Du kan dock behöva spara om du varit utanför pensionssystemen länge. Men vad är då ”länge” i detta sammanhang?
– Tio år tycker jag nog är länge. Har man jobbat deltid eller varit utan tjänstepension i tio år eller mer bör man kolla upp noga hur man faktiskt ligger till på minpension.se.
Även Pensionsmyndigheten ger en bild av att systemet levererar. Nyblivna pensionärer får i snitt nästan 80 procent av sin tidigare lön i total pension, skriver de. Men varför finns då samtidigt så många dystra budskap om pensionerna? Jo, ofta fokuserar avsändaren då på den statliga allmänna pensionen. Om man inte räknar med tjänstepensionen, som de flesta får avsättningar till, blir siffrorna klart lägre än det var tänkt när pensionssystemet sjösattes. Samtidigt har tjänstepensionerna växt i betydelse.
– När vi senast jämförde den typiska svenskens inkomst vid 67 års ålder med den inkomst han eller hon hade som 60-åring är siffran 51 procent av inkomsten i allmän pension. Men när vi sedan lägger till tjänstepensionerna växer siffran till 79 procent, förklarar Staffan Ström.
En annan förklaring till pensionsoron är att fokus lätt hamnar på dem som har det sämst. Det är rimligt och förståeligt men missvisande, enligt pensionsekonomen.
– Visst finns det fattiga äldre, men utbredd fattigdom är klart vanligare i andra åldrar och grupper i samhället.
En av dem som inte tycker att de flesta svenskar kan slå sig till ro inför sin pension är Trifa Chireh. Hon är pensionsekonom på Länsförsäkringar som erbjuder privat pensionssparande. Trifa Chireh menar att de flesta som gör en pensionsprognos på minpension.se kommer upptäcka att de behöver spara mer.
Visserligen ger den allmänna pensionen från staten och tjänstepensionen från arbetsgivaren en väldigt bra grund, menar hon. Men flera faktorer kan påverka nivåerna. Det gäller inte minst frågan om man orkar arbeta till de höjda pensionsåldrarna, de så kallade riktåldrarna.
– Många måste jobba till kanske mellan 67 och 69 år i framtiden. Vill du gå tidigare i pension kan det vara bra att spara privat för att du ska kunna styra mer själv över när och hur du går i pension.
Sparandet kan också mildra effekten av att inte ha jobbat heltid under lång tid med tjänstepension.
– Vill du gå ned i arbetstid i slutet av ditt arbetsliv ger ett eget sparande en större frihet. Det minskar också risken för att du ska behöva göra drastiska livsstilsförändringar om din pension visar sig vara lägre än förväntat.
Staffan Ström instämmer i att de som vill gå tidigt i pension kan behöva spara privat. Men vad menas med att gå i pension tidigt här?
– Det korta svaret är före riktåldern. Jag är 50 och min riktålder kommer förmodligen att bestämmas till 68 år, och vill jag då gå i pension vid till exempel 64 måste jag plussa på själv för att behålla min ekonomiska standard, eller vara beredd på en lägre ekonomisk nivå.
Text: Rickard Jakbo.
Nätverket och webbplatsen Gilla din ekonomi, som administreras av Finansinspektionen, listar följande skäl till i vilka lägen man kan behöva fylla på med eget sparande. Det gäller om du
➧ planerar att gå i pension tidigt
➧ jobbar eller har jobbat länge på en arbetsplats utan tjänstepension
➧ kommit sent ut i arbetslivet, kanske pluggat länge
➧ har jobbat deltid i många år
➧ har eller har haft eget företag utan att själv sätta av till motsvarande tjänstepension
➧ har jobbat utomlands utan pensionsrätt
➧ har haft väldigt låg inkomst eller jobbat svart delar av ditt yrkesliv.
➧ Alecta, som har hand om tjänstepensionen för 2,8 miljoner privatpersoner, har räknat fram att de flesta får 80 procent av lönen i pension.
Med medelinkomsttagare avses dem med en lön 22 700–45 500 kronor vid 60 år. Medianvärdet för den gruppen visar att tjänstepension och allmän pension tillsammans ger 79 procent av den tidigare inkomsten när personerna fyllde 67 år.
Dock blir det lägre siffror med stigande ålder, bland annat då vissa tar ut tjänstepensionen på kort tid. Alectas senaste undersökning gäller inkomståret 2021.