Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Flytta dina pensionspengar!

Har du fortfarande delar av din tjänstepension i gamla försäkringar med höga avgifter? Byt - det kan ge en ökning av den framtida pensionen med upp till 20 procent.
Niklas Hallstedt Publicerad 15 september 2015, kl 13:46
Collectum
Foto: Collectum

På tio år rör det sig om 7,1 miljarder kronor som de privatanställda tjänstemännen beräkans gå miste om på grund av onödigt höga pensionsavgifter och utebliven avkastning. Det visar siffror från tjänstepensionsföretaget Collectum.

Genom att flytta redan intjänade pensionspengar till fonder med halverade avgifter går det att öka den framtida pensionen, i många fall ganska rejält. Ändå har bara 15 procent av tjänstemännen genomfört en sådan flytt sedan 2008.

- Delvis beror det nog på ett allmänt ointresse för pensioner, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

- Det är klart att vi tycker att fler borde titta på det här. En procentenhets lägre avgift kan innebära en ökning av den framtida pensionen med upp till 20 procent.

Totalt handlar det om 60 miljarder kronor som finns kvar i försäkringar med de högre avgifterna, pengar som har tjänats in fram till 2007. Tre gånger sedan dess har Collectum upphandlat tjänstepensionsförvaltare, bland annat med halverade avgifter som följd.

För att få del av de lägre avgifterna måste den enskilde tjänstemannen själv flytta pensionskapitalet. Det görs enklast via Collectums hemsida.

Niklas Hallstedt