Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Så undviker du att bli blåst på pensionen

Det händer att arbetsgivare struntar i att betala in tjänstepension – eller slarvar med att uppdatera din nya lön. Det kan stå dig dyrt den dag du blir pensionär. Men lugn, det går att rätta till om du upptäcker det i tid. Collectums pensionsexpert Tomas Carlsson reder ut begreppen.
Ola Rennstam Publicerad 14 februari 2017, kl 10:48
Colourbox
Colourbox

I dagarna kommer det röda kuvertet med besked om din tjänstepension. För många kan tjänstepensionen stå för mer än en tredjedel av den totala pensionen, inte minst för den som är höginkomsttagare. Därför finns det all anledning att själv hålla koll på om dina arbetsgivare verkligen betalat in rätt belopp.

Jag misstänker att en tidigare arbetsgivare inte betalat in tjänstepension – hur kontrollerar jag det?

Genom att skriva in ditt personnummer på Collectums hemsida kan du se om du omfattas av ITP1, ITP2 eller inget av dem. Om du loggar in på sidan får du tillgång till detaljerade uppgifter kring din tjänstepension.

Mina misstankar är bekräftade – arbetsgivaren har slarvat. Vad kan jag göra åt saken?

Om du upptäcker att en arbetsgivare inte betalat in premier, eller anmält felaktig lön, bör du kontakta Collectum som då gör en utredning. Det kan fattas mycket pengar om en arbetsgivare inte anmält din lön på några år.

Om företaget skulle ha gått i konkurs eller ha upphört bör du bifoga underlag som lönebesked och anställningsdokument för den berörda anställningsperioden till Collectum. Därefter kan TGL-nämnden fatta beslut, ger de dig rätt till ersättning får du samma pensionsförmåner som om arbetsgivaren hade betalat.

Vad gör jag om arbetsgivaren saknar kollektivavtal?

Först och främst – kontakta arbetsgivaren och hör efter om de har tjänstepension och i så fall var. Om du av någon anledning inte vill det eller inte får svar kan du logga in på minpension.se, där finns information om din pension. Där kan du se vilka försäkringsbolag som du har pension hos. Du kan också vända dig direkt till det försäkringsbolag som förvaltar företagets tjänstepension.

Den som inte sparat gamla lönespecar är i ett svårt läge och kan behöva driva en arbesträttslig process för att få rätt. Är företaget begärt i konkurs bör du omedelbart kontakta konkursförvaltaren och framföra dina krav. Om konkursen är ett faktum finns det dessvärre inget att göra.

Jag ska vara föräldraledig. Kommer jag att få ITP under tiden?

Ja, om du är född efter 1978 och arbetar på ett företag med kollektivaval. Har du däremot ITP2 bör du fråga din arbetsgivare om de betalar premierna under din ledighet. Är svaret nej kan du påpeka att det är en rekommendation från arbetsmarknadens parter att betala tjänstepensionen fullt ut under elva månader.

Jag är tjänstledig och jobbar på ett annat företag, vad händer med min ITP under den tiden?

Om det andra företaget har kollektivavtal händer ingenting, premierna från din nya arbetsgivare betalas på samma sätt som tidigare. Saknas kollektivavtal skapas en ny försäkring för din tjänstpension och då kan det vara en god idé att kontrollera att de betalat.

Läs mer:

Därför ska du öppna det orange kuvertet

Så höjer du din tjänstepension

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.