Hoppa till huvudinnehåll
Pension

”Pensionsspararnas pengar är inte hotade”

Swedbanks vd fick på torsdagen sparken efter misstankar om att banken har varit inblandad i penningtvätt. Handeln med aktien, som rasat 15 procent på två dagar, stoppades också. Men enligt en av bankens storägare, pensionsbolaget Alecta, behöver pensionsspararna inte känna någon oro för sina investeringar.
Kamilla Kvarntorp Publicerad
Henrik Montgomery/TT
Henrik Montgomery/TT

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har avslöjat att Swedbanks kontor i Baltikum kan ha använts för penningtvätt under perioden 2007-2015. Enligt granskningen ska 50 av bankens kunder, som visar tydliga signaler på att ha gjort sig skyldiga till penningtvätt, ha gjort transaktioner för motsvarande 40 miljarder svenska kronor. En av bankens kunder är Ukrainas förre president Viktor Janukovitj, som dömdes för landsförräderi i januari 2019. Han ska ha slussat 34 miljoner kronor genom ett konto i Swedbank.

Misstankarna om penningtvätt har gjort att förtroendet för banken har skadats och på torsdagen avsattes vd Birgitte Bonnesen. Handeln med Swedbanks aktie stoppades också på Stockholmsbörsen. Aktien hade då backat med drygt 15 procent på två dagar.

Men enligt pensionsbolaget Alecta, som äger 4,8 procent av aktierna i Swedbank, har pensionsspararna inget att oroa sig över.

– Självklart är vi bekymrade över turbulensen i Swedbank. Bankens förtroende har skadats allvarligt. Men som pensionssparare tycker jag att man kan vara lugn. Aktier går upp och ner dagligen och vi har ett mycket långsiktigt perspektiv när vi investerar. De som har pension under utbetalning eller som står inför pensionering inom de närmaste fem – tio åren har dessutom ofta en förmånsbestämd pension, där avkastning och aktievärde inte spelar någon roll. Pensionen bestäms istället av slutlönens storlek, säger Alectas pensionsekonom Staffan Ström.

På längre sikt finns inte heller någon anledning att känna oro för att pensionspengarna ska gå förlorade, enligt honom. Om Swedbank bedöms vara en dålig investering på lång sikt plockas aktien ur portföljen.

– Vår kapitalförvaltare analyserar dagligen våra aktieinnehav. Att se över vilka innehav vi långsiktigt vill investera i och hur de bäst bidar till avkastning för våra pensionssparare är något som vi jobbar med hela tiden. Hur det blir med Swedbanks aktie framåt är det för tidigt att säga något om i dag, säger Staffan Ström.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.