
Uppdrag granskning och SVT Nyheter har avslöjat att Swedbanks kontor i Baltikum kan ha använts för penningtvätt under perioden 2007-2015. Enligt granskningen ska 50 av bankens kunder, som visar tydliga signaler på att ha gjort sig skyldiga till penningtvätt, ha gjort transaktioner för motsvarande 40 miljarder svenska kronor. En av bankens kunder är Ukrainas förre president Viktor Janukovitj, som dömdes för landsförräderi i januari 2019. Han ska ha slussat 34 miljoner kronor genom ett konto i Swedbank.
Misstankarna om penningtvätt har gjort att förtroendet för banken har skadats och på torsdagen avsattes vd Birgitte Bonnesen. Handeln med Swedbanks aktie stoppades också på Stockholmsbörsen. Aktien hade då backat med drygt 15 procent på två dagar.
Men enligt pensionsbolaget Alecta, som äger 4,8 procent av aktierna i Swedbank, har pensionsspararna inget att oroa sig över.
– Självklart är vi bekymrade över turbulensen i Swedbank. Bankens förtroende har skadats allvarligt. Men som pensionssparare tycker jag att man kan vara lugn. Aktier går upp och ner dagligen och vi har ett mycket långsiktigt perspektiv när vi investerar. De som har pension under utbetalning eller som står inför pensionering inom de närmaste fem – tio åren har dessutom ofta en förmånsbestämd pension, där avkastning och aktievärde inte spelar någon roll. Pensionen bestäms istället av slutlönens storlek, säger Alectas pensionsekonom Staffan Ström.
På längre sikt finns inte heller någon anledning att känna oro för att pensionspengarna ska gå förlorade, enligt honom. Om Swedbank bedöms vara en dålig investering på lång sikt plockas aktien ur portföljen.
– Vår kapitalförvaltare analyserar dagligen våra aktieinnehav. Att se över vilka innehav vi långsiktigt vill investera i och hur de bäst bidar till avkastning för våra pensionssparare är något som vi jobbar med hela tiden. Hur det blir med Swedbanks aktie framåt är det för tidigt att säga något om i dag, säger Staffan Ström.