Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Pensionär som jobbar riskerar skattesmäll

Regler kring uttag av tjänstepension gör att en pensionär som fortsätter jobba riskerar gå miste om tusentals kronor. Här får du tips om hur du ska tänka.
Anita Täpp Publicerad 17 januari 2022, kl 10:22
Man i pensionsålder promenerar i stadsmiljö.
Om man jobbar hos en arbetsgivare med kollektivavtal så har man också en kollektivavtalad tjänstepension. De flesta av Unionens medlemmar har tjänstepensionen ITP. Foto: Stockfoto

Nyligen slog PTK (paraplyorganisation för flera fackförbund, däribland Unionen) larm om att den som jobbar samtidigt som utbetalningen av tjänstepensionen ITP har börjat riskerar att åka på en skattesmäll.

PTK kräver därför att reglerna i inkomstskattelagen ändras så att tjänstepensionen går att pausa.

Enligt de nuvarande reglerna börjar utbetalningen av tjänstepensionen vid 65 år, eller vid en annan ålder som den anställde har valt.

Men har den börjat utbetalas går den sedan inte att stoppa. Om man då har missat att skjuta upp den första utbetalningen och fortsätter jobba, så kan den dubbla inkomsten – från arbetet och pensionen – göra att man hamnar över gränsen för statlig inkomstskatt på 20 procent.

Det gör att man får betala högre skatt på pensionspengarna än om man hade kunnat välja att få dem utbetalda när man slutat jobba (se räkneexempel).

Ingen tycks vilja ta i det här

Det här slår, enligt Staffan Ström, pensionsekonom på tjänstepensionsföretaget Alecta, både mot den som vill fortsätta jobba efter 65 och mot den som först har gått i pension men sedan ångrar sig.

– Ofta kan man verkligen ha sett fram emot att få gå i pension. Men så går det några månader och man känner att man vill börja jobba igen. Kanske för att man behöver pengarna, men oftare för att man saknar att känna sig behövd och för att man vill ha den sociala samvaron på jobbet. Och då blir man ofta väldigt besviken över att man inte kan skjuta upp pensionen utan måste skatta bort mycket av den, säger han.

– Det värsta med de nuvarande reglerna är nog ändå det psykologiska signalvärde de ger. Många känner att om jag inte kan spara mina pensionspengar till senare, när jag verkligen skulle behöva dem, så kan jag lika gärna fortsätta vara pensionär.

Ett råd Staffan Ström ger till den som känner sig tveksam inför att gå i pension vid 65 års ålder är i första hand att komma ihåg att i god tid innan den tidpunkten meddela sitt/sina pensionsbolag att man vill skjuta upp uttaget av tjänstepensionen.

Om man sedan fortsätter jobba, men arbetar mindre och därför ändå behöver ett ekonomiskt tillskott, är rådet att i första hand ta ut av den allmänna pensionen. Den är redan flexibel på det sätt som PTK vill att tjänstepensionen ska bli – det vill säga att den kan pausas hur många gånger som helst.

Det är något man länge har kämpat för, påtalar Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK.

– Det har också gjorts flera statliga skatte- och pensionsutredningar där man sagt att man håller med om det här. Alla politiker vi talat med har samma åsikt, ändå tycks ingen vilja ta i det här, säger han.

– Tidigare, när alla gick i pension vid 65, var ju det här inget problem. Men när man nu säger att fler behöver jobba längre för att den allmänna pensionen ska räcka – och en del inte heller har råd att gå i pension vid den åldern – så ska vi inte försvåra för dem som vill ta ett nytt jobb och skjuta på pensionsuttaget tills man behöver pengarna bättre.

Så mycket går bort i skatt

Effekt i kronor av att det inte går att pausa en påbörjad utbetalning av tjänstepension:

  • Med en bruttolön på 35 000 kronor försvinner 1 100 kronor i skatt varje månad om man jobbar heltid och samtidigt tvingas ta ut pension. Skatten blir därmed 17 procent högre.
  • Vid en månadslön på 45 000 kronor blir den extra skatteavbränningen 2 800 kronor i månaden, vilket motsvarar 28 procent högre skatt.

Källa: Alecta

Pension

Riskabelt att jobba och samtidigt ta ut pension

Sugen på att fortsätta jobba men samtidig ta ut din allmänna pension och placera den på börsen? Se upp! Det kan få oväntade negativa följder, varnar Pensionsmyndigheten.
Anita Täpp Publicerad 30 november 2022, kl 06:00
Man i senare delen av karriären sitter bredvid yngre man framför datorn.
Att fortsätta jobba och samtidigt ta ut sin allmänna pension, och investera den i aktier, kan innebära ekonomiska risker. Foto: Shutterstock

I slutet av arbetslivet kan finansiella rådgivare föreslå att du tar ut av din statliga allmänna pension och i stället placerar månadsutbetalningarna i exempelvis en kapitalförsäkring. Något som nu är möjligt från 62-års ålder, och från årsskiftet 63 år.

Ett argument kan vara att pengarna då kan växa mer än de annars skulle ha gjort. Ett annat är att din familj kan få de pengar som har hunnits betala in till kapitalförsäkringen om du dör.

Har du tur har kapitalförsäkringen, trots de vanligtvis höga avgifterna för det sparandet, en god värdeutveckling.

Och eftersom pengarna från en kapitalförsäkring normalt betalas ut i fem eller tio år kan det här vara en bra lösning för den som exempelvis vill ha råd att resa mycket under de första åren som pensionär.

Är en chansning 

För den som har en sjukdom och vet att den inte kommer att leva så länge till kan också ett tidigt uttag av den allmänna pensionen vara en bra lösning.

– Men då finns också andra lösningar än att placera pengarna i en ofta dyr kapitalförsäkring, säger Monika Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Det du behöver vara medveten om är att det är en chansning. Och det är inte alltid rådgivarna, som ofta får provision om du gör det här valet, tydligt berättar om nackdelarna.

En risk är att värdeutvecklingen på ditt sparkapital blir sämre än om du hade låtit pengarna vara kvar i det allmänna pensionssystemet.

Negativa skatteeffekter

Du bör också vara medveten om att det här upplägget har flera skatteeffekter som kan vara negativt.

En sådan möjlig effekt är att den månatliga utbetalningen av pensionen, (som exempelvis placeras i en kapitalförsäkring) tillsammans med din arbetsinkomst, kan göra att totalsumman hamnar över taket för den statliga inkomstskatten. Det betyder att du behöver skatta bort mycket mer av din allmänna pension än du hade behövt göra om du hade väntat med att ta ut den.

Du betalar dessutom mer i skatt på pension som tas ut före januari det år du ska fylla 67.

Hur mycket pengar du får in de här första fem eller tio åren påverkar exempelvis också dina möjligheter att få bostadstillägg.

En annan sak man bör vara medveten om är att i och med att man nallat av sin allmänna pension flera år i förväg, kommer m an att få en lägre månadsutbetalning under resten av livet än vad man annars skulle ha fått.

Viktigt göra ett medvetet val

Efter de första åren, när sparkapitalet i kapitalförsäkringen har betalats ut, kan man alltså få det mycket magrare än man hade förväntat sig, vilket också samtal till Pensionsmyndigheten har vittnat om.

– Vi får tyvärr samtal från personer som inte ens har förstått att deras allmänna pension har börjat betalats ut och gått till en kapitalförsäkring. De kan exempelvis kontakta oss vid 65 års ålder när de vill börja ta ut sin pension och får då veta att den redan har betalats ut och placerats i flera år. De har skrivit på något utan att förstå vad det innebär och inte heller upptäckt att de fått pengar från pensionsmyndigheten på sitt konto, pengar som sedan direkt har dragits till kapitalförsäkringen, säger Monica Zettervall.

Hon berättar att en del också har blivit chockade då de insett hur lite pension de kommer få efter de första fem eller tio åren.

 Det är alltså viktigt att man gör medvetna val när det gäller det här, säger Monica Zettervall.

Innan du skriver på . . .

. . . bör du få rådgivarens svar på följande frågor: 

  • Hur påverkas din pension på lång sikt, exempelvis vid 70 och 75 års ålder, när de placerade pengarna ha tagit slut?
  • Hur stor blir kostnaden för samtliga avgifter, som kapital-, års- och fondavgifter, för att förvalta pengarna?  
  • Hur kommer din framtida pension att påverkas vid en negativ utveckling på börsen?
  • Har du rätt att avbryta sparandet om du exempelvis vill göra det om ett år och kommer det i så fall att kosta dig något?