Nyligen slog PTK (paraplyorganisation för flera fackförbund, däribland Unionen) larm om att den som jobbar samtidigt som utbetalningen av tjänstepensionen ITP har börjat riskerar att åka på en skattesmäll.
PTK kräver därför att reglerna i inkomstskattelagen ändras så att tjänstepensionen går att pausa.
Enligt de nuvarande reglerna börjar utbetalningen av tjänstepensionen vid 65 år, eller vid en annan ålder som den anställde har valt.
Men har den börjat utbetalas går den sedan inte att stoppa. Om man då har missat att skjuta upp den första utbetalningen och fortsätter jobba, så kan den dubbla inkomsten – från arbetet och pensionen – göra att man hamnar över gränsen för statlig inkomstskatt på 20 procent.
Det gör att man får betala högre skatt på pensionspengarna än om man hade kunnat välja att få dem utbetalda när man slutat jobba (se räkneexempel).
Ingen tycks vilja ta i det här
Det här slår, enligt Staffan Ström, pensionsekonom på tjänstepensionsföretaget Alecta, både mot den som vill fortsätta jobba efter 65 och mot den som först har gått i pension men sedan ångrar sig.
– Ofta kan man verkligen ha sett fram emot att få gå i pension. Men så går det några månader och man känner att man vill börja jobba igen. Kanske för att man behöver pengarna, men oftare för att man saknar att känna sig behövd och för att man vill ha den sociala samvaron på jobbet. Och då blir man ofta väldigt besviken över att man inte kan skjuta upp pensionen utan måste skatta bort mycket av den, säger han.
– Det värsta med de nuvarande reglerna är nog ändå det psykologiska signalvärde de ger. Många känner att om jag inte kan spara mina pensionspengar till senare, när jag verkligen skulle behöva dem, så kan jag lika gärna fortsätta vara pensionär.
Ett råd Staffan Ström ger till den som känner sig tveksam inför att gå i pension vid 65 års ålder är i första hand att komma ihåg att i god tid innan den tidpunkten meddela sitt/sina pensionsbolag att man vill skjuta upp uttaget av tjänstepensionen.
Om man sedan fortsätter jobba, men arbetar mindre och därför ändå behöver ett ekonomiskt tillskott, är rådet att i första hand ta ut av den allmänna pensionen. Den är redan flexibel på det sätt som PTK vill att tjänstepensionen ska bli – det vill säga att den kan pausas hur många gånger som helst.
Det är något man länge har kämpat för, påtalar Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK.
– Det har också gjorts flera statliga skatte- och pensionsutredningar där man sagt att man håller med om det här. Alla politiker vi talat med har samma åsikt, ändå tycks ingen vilja ta i det här, säger han.
– Tidigare, när alla gick i pension vid 65, var ju det här inget problem. Men när man nu säger att fler behöver jobba längre för att den allmänna pensionen ska räcka – och en del inte heller har råd att gå i pension vid den åldern – så ska vi inte försvåra för dem som vill ta ett nytt jobb och skjuta på pensionsuttaget tills man behöver pengarna bättre.
Så mycket går bort i skatt
Effekt i kronor av att det inte går att pausa en påbörjad utbetalning av tjänstepension:
- Med en bruttolön på 35 000 kronor försvinner 1 100 kronor i skatt varje månad om man jobbar heltid och samtidigt tvingas ta ut pension. Skatten blir därmed 17 procent högre.
- Vid en månadslön på 45 000 kronor blir den extra skatteavbränningen 2 800 kronor i månaden, vilket motsvarar 28 procent högre skatt.
Källa: Alecta