Hoppa till huvudinnehåll
Pension

När du plötsligt står utan tjänstepension

Medlemmar har hört av sig till Unionen sedan de upptäckt att arbetsgivaren inte har betalat in till tjänstepensionen. I vissa fall har det pågått i tio år. Om misstaget inte upptäcks kan det få stor betydelse för den framtida pensionen. Så här ser du till att det inte händer dig!
Anita Täpp Publicerad
Jeppe Gustavsson/TT
Är du säker på att din arbetsgivare betalat in de tjänstepensionspremier ni avtalat om? Det kan vara värt att kolla. Jeppe Gustavsson/TT

Hur vet jag om arbetsgivaren har betalat in till tjänstepensionen?

  • Kontrollera ditt årliga tjänstepensionsbesked. Om du jobbar hos en arbetsgivare med kollektivavtal kommer årsbeskedet från Collectum och ibland också från det pensionsbolag där dina pensionspengar är placerade.
  • Av årsbeskedet framgår vilken lön arbetsgivaren har anmält, kontrollera att den är korrekt. 
  • Saknas kollektivavtal men du och arbets­givaren har avtalat om att du ska få en individuell tjänstepension ska du få ett årsbesked från det pensionsbolag dit premierna har betalats. Där framgår hur stor premie som har betalats under året. Kolla så att det stämmer med vad du och din arbetsgivare har kommit överens om.
  • Om du inte får något årsbesked är det en varningsflagga, kontakta då i första hand arbetsgivaren och fråga i vilket försäkringsbolag pengarna har placerats och kontakta sedan försäkringsbolaget och kontrollera så att uppgiften stämmer.

Kan jag se om mina tidigare arbetsgivare har skött inbetalning­arna?

  • I det fall du vet att företaget hade kollektivavtal kan du gå in på Collectums hemsida för att kontrollera om arbetsgivaren har betalat in pensionspremier.
  • Om du behöver mer hjälp, ta kontakt med Collectum.
  • Är du osäker på om arbetsgivaren hade kollektivavtal kan du försöka ta reda på det via facket.
  • Om företaget saknat kollektivavtal kan din eventuella rätt till en individuell tjänstepension hänga på att du har kvar ditt anställningskontrakt där detta har avtalats.

Det fattas pengar. Vad gör jag?

  • På en arbetsplats med kollektiv­avtal finns en garanti som ser till att du går skadeslös. Om du upptäcker att premier inte har betalats in ska du snarast kontakta Collectum för att få hjälp.
  • Garantin gäller även om det hunnit gå lång tid innan du upp­täcker att arbetsgivaren har gjort fel liksom om företaget har hunnit gå i konkurs.
  • Om misstaget i stället har skett på en arbetsplats utan kollektivavtal där du enligt anställningsavtalet kan ha en individuell tjänste­pension, som inte omfattas av någon garanti, riskerar du att gå miste om stora summor.
  • Hinner företaget gå omkull och konkursen är avslutad innan du upptäcker misstaget är pengarna oåterkalleligt borta.
  • Finns företaget kvar bör du i första hand be arbetsgivaren att betala in premierna i efterhand.
  • Om denne vägrar måste du stämma företaget. I vissa fall kan du få Unionens hjälp att göra det.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.