Är du en av de allt fler som drömmer om att njuta dina pensionärsdagar på lata latituder? Till dessa hör paret Vincent och Nathalie, 62 respektive 59 år, som har börjat planera för en flytt från Sundsvall till Mallorca.
Vincent har jobbat som chef inom byggbranschen och har såväl tjänstepension som privat pensionsförsäkring, medan Nathalie bara har den allmänna, statliga pensionen.
– Det som lockar är främst det sköna vädret hela vintern, skönt att slippa snöslask! Men dessutom älskar vi färsk fisk och frukt och den avspända stämningen på Mallis. Plus att det är ekonomiskt fördelaktigt.
Men först vill paret ta reda på mer om skattereglerna. Vilket är klokt, för de är lite speciella. Om du flyttar från Sverige kommer skatten på din pension att bli lägre än om du bor kvar i en svensk kommun. Det finns nämligen en särskild inkomstskatt för utflyttade personer som sedan förra året är bara 20 procent.
I vissa länder blir din skatt ännu lägre. Men det finns också risk för oväntade skattesmällar. Därför bör du kolla vad som gäller i ditt nya land, innan du bokar datum för flyttlasset.
Inom EU får vi flytta som vi vill, men det finns inga gemensamma regler om hur medborgare som bor, arbetar eller vistas utomlands ska betala skatt. Varje land har sina egna lagar, men normalt anses du vara skattskyldig i det land där du vistas mer än sex månader per år. Det landet kan beskatta hela din pension från Sverige. Du kan behöva betala skatt även på förmåner eller realisationsvinster från försäljning av egendom.
Vissa länder har dessutom både arvs- och förmögenhetsskatt. Det kan också hända att två länder anser att du är skattskyldig hos dem och att båda kräver att du ska betala skatt på din inkomst. Sverige har dock skatteavtal med många länder för att förhindra att det händer, och inom EU är det sällan något problem.
För Vincent och Nathalie är det svensk-spanska skatteavtalet intressant. Enligt det ska paret först deklarera sin inkomst i båda länderna, sedan avräknas den spanska skatten från den svenska
– Men man får räkna med att åtminstone första året betala full skatt i båda länderna och sedan vänta på återbetalning, säger Henrik Johnsson, som är rådgivare på företaget Sparsam Skatt.
Han rekommenderar att Vincent och Nathalie tar professionell hjälp med deklarationen.
– Bra, då vet vi att vi inte behöver drabbas av dubbelbeskattning, säger Vincent
Trots det bestämmer de sig efter informationen för att behålla villan i Sundsvall och fortsätta att vara skrivna i Sverige.
– Det blir trots allt enklast!
Flest svenskar bor i USA, 150 000, samt Storbritannien, Spanien och Norge med 90 000 vardera. Cirka 20 000 svenskar bor i Thailand. Utlandspensionärerna, som är omkring 120 000 - det vill säga en femtedel av alla utlandssvenskar - utgör också sex procent av de dryga två miljoner som lyfter pension i Sverige. De flesta utlandspensionärerna finns i Finland, men många finns också i Spanien, Grekland, Frankrike och Portugal. |
Lockar med låga skatter
- Frankrikes byråkrati kan vara svår att förstå, men när väl alla papper är klara så blir skatten lägre för de allra flesta med normalhöga pensioner från Sverige. Den omtalade skattehöjningen för ett par år sedan drabbar bara verkliga höginkomsttagare. Och förmögenhetsskatt tas ut först om man har tillgångar på över tio miljoner kronor.
- Portugal har valt att locka till sig välbeställda pensionärer genom att helt avstå från att ta ut skatt på privata pensioner. Till dem räknar man tjänstepensioner, som vår svenska ITP. Om du jobbat som välavlönad tjänsteman i den privata sektorn kan du få ut mer i ITP än i allmän pension. Då tjänar du relativt mycket på att bo i Portugal, och det kan löna sig att ta ut hela din ITP under 5–10 år - innan du eventuellt flyttar hemåt på ålderns höst.
Förbjudet äga åretruntbostad i Sverige!
Om du har bestämt dig för att flytta utomlands måste du vara beredd på att klippa banden. Det räcker inte att bara skriva dig på en adress utomlands om du vill sänka skatten. Du måste även se till så att du inte längre har en "väsentlig anknytning" till Moder Svea. Du får till exempel inte ha kvar en maka eller omyndiga barn, sitta i en svensk bolagsstyrelse eller äga en åretruntbostad i Sverige.