Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Dålig koll på pension vid utlandsjobb

Med en oavslutad examen i japanska i bagaget var inte möjligheterna stora på den svenska arbetsmarknaden för Pontus Nylén. Jobbet på Ikea Japan blev hans väg in.
Niklas Hallstedt Publicerad
Colourbox.com
För Pontus Nylén rådde det ingen tvekan när han blev erbjuden jobb på Ikea Japan. Han hade dock ingen tanke på sociala försäkringar, som pension och a-kassa. Colourbox.com

Pension och sjukförsäkring var det sista som Pontus Nylén tänkte på när han som 25-åring fick chans att jobba för Ikea Japan. Det delar han med många andra. En ny rapport från PTK visar att knappt hälften av de tjänstemän i privat sektor som jobbar utomlands bryr sig om att ta reda på hur socialförsäkringar som pension, a-kassa och sjukförsäkring påverkas av att de arbetar utanför Sverige.

– För mig fanns det inte en sekund av betänkande när jag fick erbjudandet att jobba i Japan. Det var ett jobb med bra lön, bra traktamente och fullt ös.

För Pontus Nylén blev det fem år på kundserviceavdelningen. Då, 2007, var Ikea i Japan nyöppnat och led, som Pontus Nylén säger, av en del ”barnsjukdomar”.

– Det blev en del kulturkrockar. I Japan går lojaliteten till företaget före allt, medan Ikea är känt för sin medarbetarpolicy och att privatlivet värderas högt. Här stötte man på japanska chefer som gärna satt och jobbade till klockan nio eller tio på kvällen.

Läs mer: Japans arbetsliv leder till döden

När kontraktet i Japan tog slut flyttade Pontus Nylén hem och började jobba med kundrelationer på Ikea Sverige. Eftersom arbetssätten på Ikea är lika världen över hade han självklart nytta av sina erfarenheter, säger han.

I PTK:s undersökning är det nästan hälften av tjänstemännen som tycker att deras erfarenheter togs om hand av arbetsgivaren efter att de kommit åter till Sverige. 15 procent av tjänstemännen svarade att arbetsgivaren tog hand om deras erfarenheter i låg eller mycket låg grad.

Majoriteten av tjänstemännen tyckte att det var mycket eller ganska lätt att komma tillbaka till det svenska arbetslivet. Den uppfattningen delar Pontus Nylén i stora drag, även om han påpekar att han här råkade ut för en omvänd kulturkrock.

Läs mer: Jobba utomlands - så funkar det

– Jag kom från ett land med extremt hög arbetsmoral med hundraprocentigt fokus på jobbet till ett mer lagom-Sverige. Här kan folk komma lite sent och ta en lite längre fika. Det där blev lite chockartat och bittert ibland eftersom jag sett resultatet av att man tar sitt jobb på största allvar. Samtidigt är det positivt att vi i Sverige tillåter oss att göra fel, att vara svaga och sjuka. Vi ser att vila är nödvändigt för att överhuvudtaget kunna prestera.

Ytterligare en sak som PTK:s rapport visar är att sex av tio tjänstemän anser att deras karriärer har gynnats av att ha arbetat utomlands.

– Att jobba i Japan har absolut varit väldigt bra för mig. Som humanist finns inga självklara anställningar eller karriärvägar, säger Pontus Nylén som nu är åter och söker jobb i Japan.

Exakt var han hamnar vet han ännu inte, däremot kommer han den här gången vara mer uppmärksam på vad som sker med socialförsäkringarna.

– Det är annorlunda nu när jag är 35.

Fakta

PTK:s rapport bygger på två undersökningar. I en har HR-personal som arbetar med personal som jobbar utomlands intervjuats. I den andra har tjänstemän i privat sektor som jobbat utomlands utfrågats.

Rapporten visar bland annat att de fem vanligaste länderna där tjänstemännen haft anställning är Danmark, Norge, Storbritannien, USA och Tyskland.

6 av 10 uppger att deras karriärer gynnats av att ha arbetat utomlands.

Majoriteten av företagen har rutiner för när en anställd ska flytta utomlands, en lägre andel har rutiner för den anställdes hemkomst.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.