Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Dålig koll på pension vid utlandsjobb

Med en oavslutad examen i japanska i bagaget var inte möjligheterna stora på den svenska arbetsmarknaden för Pontus Nylén. Jobbet på Ikea Japan blev hans väg in.
Niklas Hallstedt Publicerad 21 november 2017, kl 14:52
Colourbox.com
För Pontus Nylén rådde det ingen tvekan när han blev erbjuden jobb på Ikea Japan. Han hade dock ingen tanke på sociala försäkringar, som pension och a-kassa. Colourbox.com

Pension och sjukförsäkring var det sista som Pontus Nylén tänkte på när han som 25-åring fick chans att jobba för Ikea Japan. Det delar han med många andra. En ny rapport från PTK visar att knappt hälften av de tjänstemän i privat sektor som jobbar utomlands bryr sig om att ta reda på hur socialförsäkringar som pension, a-kassa och sjukförsäkring påverkas av att de arbetar utanför Sverige.

– För mig fanns det inte en sekund av betänkande när jag fick erbjudandet att jobba i Japan. Det var ett jobb med bra lön, bra traktamente och fullt ös.

För Pontus Nylén blev det fem år på kundserviceavdelningen. Då, 2007, var Ikea i Japan nyöppnat och led, som Pontus Nylén säger, av en del ”barnsjukdomar”.

– Det blev en del kulturkrockar. I Japan går lojaliteten till företaget före allt, medan Ikea är känt för sin medarbetarpolicy och att privatlivet värderas högt. Här stötte man på japanska chefer som gärna satt och jobbade till klockan nio eller tio på kvällen.

Läs mer: Japans arbetsliv leder till döden

När kontraktet i Japan tog slut flyttade Pontus Nylén hem och började jobba med kundrelationer på Ikea Sverige. Eftersom arbetssätten på Ikea är lika världen över hade han självklart nytta av sina erfarenheter, säger han.

I PTK:s undersökning är det nästan hälften av tjänstemännen som tycker att deras erfarenheter togs om hand av arbetsgivaren efter att de kommit åter till Sverige. 15 procent av tjänstemännen svarade att arbetsgivaren tog hand om deras erfarenheter i låg eller mycket låg grad.

Majoriteten av tjänstemännen tyckte att det var mycket eller ganska lätt att komma tillbaka till det svenska arbetslivet. Den uppfattningen delar Pontus Nylén i stora drag, även om han påpekar att han här råkade ut för en omvänd kulturkrock.

Läs mer: Jobba utomlands - så funkar det

– Jag kom från ett land med extremt hög arbetsmoral med hundraprocentigt fokus på jobbet till ett mer lagom-Sverige. Här kan folk komma lite sent och ta en lite längre fika. Det där blev lite chockartat och bittert ibland eftersom jag sett resultatet av att man tar sitt jobb på största allvar. Samtidigt är det positivt att vi i Sverige tillåter oss att göra fel, att vara svaga och sjuka. Vi ser att vila är nödvändigt för att överhuvudtaget kunna prestera.

Ytterligare en sak som PTK:s rapport visar är att sex av tio tjänstemän anser att deras karriärer har gynnats av att ha arbetat utomlands.

– Att jobba i Japan har absolut varit väldigt bra för mig. Som humanist finns inga självklara anställningar eller karriärvägar, säger Pontus Nylén som nu är åter och söker jobb i Japan.

Exakt var han hamnar vet han ännu inte, däremot kommer han den här gången vara mer uppmärksam på vad som sker med socialförsäkringarna.

– Det är annorlunda nu när jag är 35.

Fakta

PTK:s rapport bygger på två undersökningar. I en har HR-personal som arbetar med personal som jobbar utomlands intervjuats. I den andra har tjänstemän i privat sektor som jobbat utomlands utfrågats.

Rapporten visar bland annat att de fem vanligaste länderna där tjänstemännen haft anställning är Danmark, Norge, Storbritannien, USA och Tyskland.

6 av 10 uppger att deras karriärer gynnats av att ha arbetat utomlands.

Majoriteten av företagen har rutiner för när en anställd ska flytta utomlands, en lägre andel har rutiner för den anställdes hemkomst.

Niklas Hallstedt