Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Åtta av tio vill trappa ner innan pensionen

Åtta av tio vill gå ner i arbetstid under de sista åren i arbetslivet. Hälften av befolkningen oroar sig över att de inte kommer orka jobba ändå till 65 års ålder. Det visar en ny undersökning från Unionen.
Linnea Andersson, Gabriella Westberg Publicerad 15 juni 2015, kl 10:49
Claudio Bresciani / TT
Många oroar sig över att orka jobba ända till 65 år. Claudio Bresciani / TT

Störst sug efter nedtrappning finns hos personer mellan 30 och 49 år, där 88 procent svarar att de vill gå ner i tid innan den slutgiltiga pensionen.  

Att många människor vill göra så under sina sista år på arbetsmarknaden kan bland annat bero på att varannan oroar sig över att orka jobba ända till 65 år. Särskilt oroliga är kvinnor (55 procent) och personer i åldrarna 30 till 49 år.

Över hälften av de som ingår i Unionens undersökning svarar att den pågående debatten om ökad livslängd och lägre framtida pensioner har påverkat hur det tänker kring sin egen pensionsålder. Störst inverkan har debatten haft på universitetsutbildade och de mellan 30 och 49 år. Många har påverkats på så vis att de tror att de kommer jobba längre än vi vanligtvis gör i dag.

Samtidigt är två av tre (67 procent) oroliga över sin ekonomi då det är dags för pensionering. En av fyra tror att deras privata pensionssparande kommer att minska till följd av att rätten att göra avdrag för privat pensionssparande ska avskaffas år 2016.

Den grupp som i störst utsträckning tror att de kommer jobba ända till 71 års ålder är 18 till 29 åringar. Bland dem tror 22 procent att de kommer att gå i pension vid 71 år, jämfört med tio procent av samtliga. Däremot är det bara tre procent i åldrarna 18 till 29 år som vill jobba så länge.

Var fjärde person i undersökningen svarar att de tror att de sannolikt skulle skjuta upp heltidspensionen om de hade möjlighet att trappa ner redan vid 62 års ålder. Unionen vill teckna avtal för flexpension för alla sina medlemmar. I nuläget saknas förmånen för anställda inom Almegas avtalsområde.

Om undersökningen

Undersökning "Flexibel pension" genomfördes av Novus på uppdrag av Unionen, genom en webbenkät under en vecka i maj 2015. Intervjuerna har genomförts med ett slumpmässigt riksrepresentativt urval ur Novus Sverigepanel bland personer i åldrarna 18-64 år. Totalt omfattar undersökningen 1 009 intervjuer med en deltagarfrekvens om 54 procent.

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.