Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Vi kräver dygnetruntpolitiker

Duger bara robotar utan känslor och svaghet åt oss som väljare? Efter Kristina Axén Olins avhopp som ledande politiker i Stockholms stadshus bör du och jag rannsaka oss själva.
Bengt Colling Publicerad

Till slut orkade hon inte längre. Stockholms moderata finansborgarråd ställde in alla åtaganden med omedelbar verkan, meddelade partiet att det fick vara nog nu och stannade hemma och bakade bullar med tårarna rinnande.

När lilla livets pussel som frånskild med tre barn inte passade in i rollen på stora världens scen fick storhertigparet på statsbesök klara sig utan stadens första dam vid Stadshusets officiella lunch bäst de kunde.

Vill vi inte ha politiker som kan prioritera när det gäller livet?

Handen på hjärtat: det är ju du och jag som kräver dygnetruntpolitiker. De som inte är med i debatten lägger vi inte vår röst på.

Partiernas valstrateger tolkar våra val. Deras aktiva utser kandidater som ska stämma med våra preferenser.

I storstadens konkurrerande kakofonier av budskap om sälj och välj bland varor, tjänster, åsikter och identiteter är det bara ett fåtal vi märker och orkar ta till oss.

Kristina Axén Olin har varit som en dröm för varje partistrateg. Motsatsen till stöddig elitpolitiker som talar högtravande politik. "Vanlig" och lätt att känna igen sig i, inte minst för kvinnor mitt i livet, med sällsynt förmåga att nå fram och beröra. Att hon talat öppet om problem med för lite sömn och för mycket piller och alkohol har bara ökat populariteten.

Efter en tidigare kris skulle hon planera in i att simma regelbundet. När en väljare häromdagen på badet krävde svar om utförsäljning av lägenheter kände hon sig i alla fall fast som dygnetruntpolitiker.

Som väljare har vi lärt partierna att vi belönar politiker som jämt är i tv och alltid svarar när vi frågar på gatan eller badet. Vi vill ha politiker som är vanliga människor offentligt, dygnet runt.

Det klarar bara förhärdade proffs som spelar vanliga och har ojämställd markservice.

Vill vi inte ta den konsekvensen får vi fundera ut ett sätt att rösta som sänder andra signaler till partierna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.