Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Vem hittade på totalitärt ersättningstak?

Varför vill regeringen hindra privat sjukförsäkring från att tillsammans med den statliga ge sjuka mer än 75 procent i ersättning efter första året?
Bengt Colling Publicerad

Regeringen vill begränsa sjukskrivning till ett år men ge förlängd sjukpenning till människor som behöver längre behandling och rehabilitering. Under sådan förlängd sjukskrivning ska ingen få högre ersättning än 75 procent av sin sjukpenninggrundande inkomst. Inte ens med hjälp av en facklig eller privat avtalsförsäkring ovanpå sjukpenningen, som i så fall minskas med lika mycket som båda tillsammans ger över 75 procent.

Denna detalj i ett omfattande förslag är ett oerhört avsteg från liberala, rättsstatliga och demokratiska principer som inte minst hyllas av de krafter regeringen vilar på.

TCO har genom sin ordförande Sture Nordh slagit larm om att avtalsförsäkringar med tillägg till sjukpenningen, som regeringen vill hindra från att helt falla ut, betalats med löneutrymme som löntagarna i förhandlingar avstått från och i stället enats med arbetsgivarna om att använda till detta ändamål. Om staten "snor" löntagarnas pengar kommer TCO att anmäla regeringen till Internationella arbetsorganisationen ILO.

Det är lika illa om en privat tilläggsförsäkring till sjukpenningen, tecknad individuellt i ett försäkringsbolag, hindras från att helt komma den försäkrade till del genom att staten sänker sin sjukpenning så att summan av båda når under 75-procentsnivån.

Den skötsamme medborgare som ser om sitt hus och tar ansvar för ekonomi och försörjning i händelse av sjukdom senare i livet hindras av en stat som regeringen i totalitär anda vill tvinga att kränka fria medborgares och företags rätt att träffa avtal. Undra på att även företrädare för Svenskt Näringsliv riktat skarp kritik mot förslaget.

Den deklarerade politiska avsikt regeringen genom sina tjänstemän för fram i en promemoria på snabbremiss utgör motsatsen till samma regerings deklarerade ideologiska inriktning, uttryckt med största möjliga precision.

Hur ska man förklara det?

På moderaternas gruppmöte i riksdagen sågade ett 20-tal talare nästan mangrant förslaget. Hos centern och kristdemokraterna är många tveksamma och nestorn Alf Svensson negativ. Bara folkpartiets ordningsman pekar framåt marsch med hela handen. Ansvariga ministern sägs vara kommenderad. Oppositionen är förstås emot.

Har partiernas kris gått så långt att politiker trogna partiernas egna idéer tagit slut?

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.