Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Sluta slåss för gammal a-kassa!

Utredningsförslaget om obligatorisk arbetslöshetsförsäkring lär inte genomföras. Nästan alla sågar idén. Men facket bör öppna för förändring i stället för att krama en förlegad självbild.
Bengt Colling Publicerad

Enligt förslaget ska den som går ur eller inte självmant går med i en arbetslöshetskassa tvingas in i en statlig med samma avgift som den dyraste. Så att det blir billigare att gå tillbaka till sin gamla a-kassa.

Men de fackliga organisationerna, som förlorat så många medlemmar när kassornas politiskt styrda avgiftshöjningar gjort det för dyrt att vara med i både fack och kassa, jublar inte åt regeringsutredarens hjälp med att fösa tillbaka medlemmar till de fackanknutna a-kassorna.

LO-ordföranden vill bygga vidare på den frivilliga försäkringen som den var innan regeringen ändrade allt. Kanslichefen för a-kassornas samorganisation ser förslaget som en krånglig väg tillbaka till hur det var förut.

Framåtskridandets krafter tar spjärn i nuet för samlad marsch bakåt. Varför är fackliga företrädare så fast i det förflutnas bild av facket?

Sjukkassor och arbetslöshetskassor bildades av fackföreningar för medlemmars solidariska ekonomiska stöd till arbetskamrater. När många var med räckte en avgift som alla hade råd med till stöd åt drabbade. Hur solidaritet ger alla mat på bordet som själva ställer upp var en enkel logik som kändes i magen. Undra på att det gick lätt att värva medlemmar.

Men folkhemmets fackliga och politiska ledare började se staten som alla goda gåvors givare. Partipolitiskt anknutna fack trodde sig ha hittat källan till röster och politisk makt även för de egna organisationerna. Kassornas finansiering fördes gradvis över till anonyma statliga avgifter. Hur, när och till vem ersättning skulle betalas bestämdes och skärptes politiskt.

Fackens förtroendevalda fortsätter att sitta i kassornas styrelser som de gjort sedan fack och kassor var parvis sammanflätade till medlemsnyttans gagn och inte som nu åtskilda av staten till integritetens värn. Tanken är att fackets ledare ska tillvarata medlemmens intresse i kassans styrelse. I stället får de förklara regeringens detaljstyrning för upprörda medlemmar.

Fackliga företrädare bör sluta ange riktningen bakåt till ett folkhemskt Sörgården som inte på årtionden haft något med verkligheten att skaffa.

Mari-Ann Krantz i Unionen borde inte vara så ensam om att vilja se närmare på den norska modell Miljöpartiet är inne på: att samla våra kontakter med a-kassa, sjukförsäkring och socialtjänst till gemensamma offentliga kontor.

Låt finansiering och huvudmän bestämmas utifrån medborgarnas bästa och inte rivaliserande organisationers.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.