Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Morötter och piskor

För många kan tanken på att ge morötter till de rika och piskor till de fattiga kännas något orättvis. Personligen tycker jag att det ger en väldigt dålig bismak.
Madeleine Danemo Publicerad 30 november 2009, kl 14:42

De tuffare reglerna i a-kassan är ett problem för många arbetslösa i idag. Endast ett fåtal får ut 80 procent av sin lön och hetsen efter ett nytt jobb påverkar kvaliteten för individen. Sämre jobb och lägre inkomster är något som blir konsekvenserna för många arbetslösa visar en studie gjord i Schweiz som är beställd av Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) i Uppsala. Detta stärks även av den tidigare studien "Hur påverkas de arbetslösa av sanktioner i arbetslöshetsförsäkringen".

Båda undersökningarna visar att när piskan viner för hårt så blir det ingen kvalitet på de arbetslösas situation. Detta känns inte direkt som en överraskning. Visst tvingas människor snabbt över till ett nytt jobb, men ett jobb som de är överkvalificerade för vilket ger dem en lägre inkomst.

De sociala trygghetssystemen är allt annat än trygga. Nya grupper söker sig till socialtjänsten för att få socialbidrag. Det är inte längre de mest marginaliserade som behöver samhällets hjälp. Nu står också vd:ar och höga tjänstemän i kö för att få ett möte med en utarbetad socialsekreterare. Det är människor som har haft en hög levnadsstandard som får sälja hus och hem för att kunna utkvittera de knappa fyratusen kronorna.

Det senaste utspelet är att sjukskrivna ska få mindre ersättning om de nu inte blir helt utförsäkrade och skyfflas tillbaka till Arbetsförmedlingen. När den sjukpenninggrundande inkomsten ska beräknas på vad man tjänat de senaste månaderna innebär detta att alla som av någon anledning inte haft full lön under den senaste tiden kommer att få en lägre ersättning vid sjukdom. Återigen ska de som inte har straffas.

Säga vad man vill om regeringen, men de har satt tonen och de fortsätter i samma melodi - mindre morötter och mera piskor till alla som inte lyckas hänga på den givna arbetslinjen.

Jag tror att fattiga och rika drivs av samma mål och ambitioner. Att skilja dessa åt skapar ett utanförskap som kommer att ta mycket lång tid att bygga upp igen.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.