Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Kollega får ny chefredaktör

Helena Ingvarsdotter blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Hon kommer närmast från Lärarförbundet där hon var chefredaktör för flera tidningar. Helena har lång erfarenhet från fackförbundspress och har även varit chefredaktör för Visions (då SKTF:s) tidning Chefen i fokus.
Kamilla Kvarntorp Publicerad 27 juni 2019, kl 12:23
Anders G Warne
"Fackförbundsjournalistik är bland det finaste man kan hålla på med," säger Helena Ingvarsdotter. Anders G Warne

Grattis, hur känns det?
– Det känns jättebra, det här är verkligen mitt drömjobb. Det är ett jättespännande område som Kollega bevakar. Och jag tycker att fackförbundsjournalistik är bland det finaste som man kan hålla på med. Arbetslivet skildras mest ur ett näringslivsperspektiv i andra medier, och när de skriver om människor som jobbar framställs de ofta som offer. Fackförbundspressen ska granska missförhållanden på arbetsmarknaden. Men det handlar också om att ge alla som jobbar en röst och visa vilket bra jobb som görs.

Varför behöver Unionen ha en medlemstidning?
– Det är en plats där medlemmarna får en röst, det är också en plats där de får kunskap. Det är viktigt med en stark och fri fackförbundsjournalistik. Det är bra för medlemmarna och det är bra för förbundet, för mångfalden och för demokratin.

De fria fackförbundstidningarna blir färre, hur ser du på det?
– Det är en röst som försvinner i den mångfald som behöver finnas för att skildra och granska arbetslivet. Ett fackförbund som organisation ska tåla granskning. Det har Unionen uttryckt i sin policy för tidningen. Det känns jättebra.

Varför tror du att du fick jobbet?
– Jag har lång erfarenhet av att jobba med tidning i fackförbund och lång erfarenhet av att vara chef. Unionen verkar ha samma syn på ledarskap som jag, det vill säga att man vill ha ett öppet och tillitsfullt samarbete. Det handlar om att våga pröva nytt, våga göra fel och framför allt om att ha kul tillsammans. Jag hoppas och tror att det är de ledaregenskaperna som har gjort att jag har fått jobbet.

Vad är bra med tidningen i dag?
– Den är proffsig med genomarbetade jobb, en bra mix, ett bra tilltal till läsarna – att de är starka och viktiga personer. Tidningen är väldigt snygg.

Vad kan bli bättre?
– Det finns mycket material på webben som har aktualitetskaraktär. Det skulle man kunna använda mer i papperstidningen. Och precis som för alla andra handlar det om att jobba med ännu mer spridning av material och göra en ny sorts journalistik även digitalt – eftersom läsarna finns på fler plattformar. Tidningen gör redan djupdykningar och i viss mån granskningar. Det är möjligt att man skulle kunna göra mer av det. Det är något man får fundera på tillsammans med redaktionen. Det är min spontana tanke.

Helena Ingvarsdotter tillträder den 15 augusti.

Övrigt

Kollega söker reporter

Är du reporter med ett stort intresse för arbetsmiljö, arbetsrätt, lön, avtal och schysta villkor i arbetslivet? Sök jobb hos oss på Kollegaredaktionen!
Publicerad 30 mars 2023, kl 16:26
Shutterstock
Vill du skriva texter som blir till nytta i vardagen på jobbet? Shutterstock

Har du ett stort intresse för frågor som rör arbetsmiljö, arbetsrätt, lön, avtal och schysta villkor i arbetslivet? Vill du skriva såväl nyheter som mer fördjupande texter som blir till nytta för människor i vardagen på jobbet? Då ska du söka jobbet hos oss på Kollegaredaktionen!

Redaktionen består av 13 personer och jobbar både i print och digitalt med Kollega, Chef & Karriär och kollega.se. En av våra reportrar går i pension och vi letar efter hennes efterträdare.

Utgivare är Unionen, Sveriges största fackförbund med nästan 700 000 medlemmar. Medlemmarna är tjänstemän i hela den privata sektorn – från stora internationella koncerner till små familjeföretag, organisationer och föreningar. Redaktionen har en fri och självständig ställning i förbundet.

 

Vi söker dig

Vi söker dig som vill jobba med fördjupande nyheter och gräv, reportage, förklarande och tipsiga artiklar för publicering i alla våra kanaler.

Vi förutsätter att du har goda kunskaper om digital publicering och spridning, såväl på webben som i sociala medier.

Tjänsten är tills vidare med tillträde i augusti.

 

Vi vill att du:

  • har journalistutbildning
  • är intresserad av och har kunskap om samhället och arbetsmarknaden
  • har flera års erfarenhet av att jobba som reporter
  • har skrivit både nyheter och större reportage
  • vet hur en rubrik, ingress och text ska vara formulerad för att bli läst
  • är van att ta hänsyn till SEO när du skriver en artikel
  • har erfarenhet av att arbeta med sociala medier, både som verktyg för uppslag och case och när det gäller att sprida material
  • är snabb och idérik, med ett starkt driv

 

Om du har jobbat med granskningar, gräv eller datajournalistik är det ett stort plus.

 

Ansökan

Ansök här senast 23 april. Urval och intervjuer kommer att ske löpande under ansökningstiden. Varmt välkommen att söka redan idag!

  

Kontakt

Frågor? Hör av dig till Helena Ingvarsdotter, chefredaktör, 072-749 56 74 och David Österberg, fackligt ombud, 072-599 21 49.

Redaktionens lokaler finns på Olof Palmes gata i centrala Stockholm.

 

Vi gillar olikheter och eftersträvar mångfald i alla avseenden.