Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Hur vill Unionen utveckla a-kassan?

Miljöpartiet vill slå ihop a-kassa, sjukersättning och socialbidrag till statligt stöd från en ny myndighet. Hur ser fackets vision ut?
Bengt Colling Publicerad

Sedan regeringen tillträdde har organisationer, opposition och medier haft fullt upp att hinna reagera på en ström av snabbt tillkomna förslag om ändrade avgiftsregler, ersättningsvillkor och skattevillkor.

Många regeringsförslag har varit dåligt genomtänkta, en del så till den grad att de fått dras tillbaka. Regeringen har bråttom att få undan impopulära förslag tidigt under mandatperioden.

Det har lett till en dålig debatt. Fack, opposition och medier har haft svårt nog att hinna argumentera emot dåliga förslag och förklara varför det varit bättre som det är.

Men har allt verkligen varit bra? Vad vill facket med a-kassan?

Arbetslöshetskassor och sjukkassor växte fram som organiserade medlemmars solidariska självhjälp i fackföreningarna. När facket liksom hela samhället var lokalt förgrenat behöll a-kassan en social roll till gagn för medlemmar, kassa och fack. Arbetslösa medlemmar kom inte bara upp för att stämpla på expeditionen, de fick en kopp kaffe och en pratstund också.

Lokalsamhällen avfolkades. Decentralisering ansågs dyr. Tilltron till staten växte. Växte gjorde även statens bidrag till kassorna, liksom dess anspråk på att få styra villkor och tillämpning.

Fackförbundens förtroendevalda i a-kassornas styrelser liksom kassornas anställda får i dag klä skott för regler och regeltolkningar som tillkommit genom lagar stiftade i riksdagen och tillämpningar utfärdade av statliga Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen eller avkunnade i länsrätt, kammarrätt och regeringsrätt. Fackets folk är regeringens gisslan i kassan.

Nöjer sig facket med att gå tillbaka till gå? Var allt bra före senaste valet?

Staten har redan makten över innehållet i a-kassans verksamhet. Att tvinga den ta ansvaret också, som miljöpartiet vill, vore ärligare och kanske mer demokratiskt.

Alternativt kan facket anta den utmaning alliansen i landsting och kommuner ger företag och organisationer. Låt fackliga organisationer visa att de självständigt kan försäkra löntagare mot arbetslöshet bättre än statsstyrda kassor med facklig styrelsegisslan. Finansieringen kan lösas genom skatte/avgiftsväxling.

Unionen och TCO bör inte överlåta åt politiska partier att vidareutveckla visionen av en facklig solidaritetsidé.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.