Arbetsgivarna, och då främst Svenskt Näringsliv, lägger enorma resurser på opinionsbildning varje år. De finansierar en rad tankesmedjor, forskningsinstitut, tidningar och tv-kanaler som tar fram material till nytta för arbetsgivarna.
Theres Sysimetsä tycker att facken borde kunna åstadkomma detsamma.
- Om vi inte ska tappa mark måste vi ta plats. Vi kan inte fortsätta stå och titta på när vår motpart skaffar sig hela tolkningsföreträdet.
Men ska Unionen ensam stå bakom en tankesmedja?
- Någon måste börja och Unionen är både stort och kapabelt nog att ta på sig utmaningen. Sedan hoppas jag verkligen att resten av facken följer med, säger Theres Sysimetsä.
Förbundsstyrelsen svarade i sitt yttrande att opinionsbildning är viktigt, men tycker att den nystartade enheten för politik, opinion och påverkan, POP, jämte vissa tvärfackliga samarbeten är tillräckligt nu. Men kongressen höll inte med.
- Jag trodde inte att jag skulle behöva debattera med en enhälligt vald ordförande klockan halv tio på kvällen. Men det gick ju vägen. Om vi inte gjort prioriteringen att satsa tror jag att vi hade ångrat oss, säger Theres Sysimetsä.
Kongressen röstade för att förbundet utreder möjligheten att starta en tankesmedja.
Hur ska du göra för att resultatet inte bara blir en utredning?
- Jag ska påminna mina vänner i förbundsstyrelsen och fortsätta visa våra medlemmar hur viktig påverkan är, säger Theres Sysimetsä.