Vi går mot en mörkare tid. November är en veritabel mardröm. Livsgnistorna sipprar ut och klokare däggdjur går i ide. En stor del av befolkningen i Sverige, upp till fem procent, drabbas vid den här tiden runt Allhelgona av håglöshet, nedstämdhet, trötthet, minskad social förmåga och starkt sug efter att frossa i något sliskigt och vämjeligt. De förvandlas till zombier helt enkelt.
Läkarvetenskapen kallar denna förvandlig seasonal affective disorder (SAD) och försöker förklara den med att mörkret stimulerar tallkottkörteln till ökad produktion av sömnhormonet melatonin. Men helt säkra är de inte.
Om du hör till detta zombiesläkte så misströsta inte. Zombier har aldrig varit så populära som nu - de dyker upp en masse i alla möjliga och omöjliga filmer, böcker och tv-serier.
Vill du absolut inte bejaka din inre zombie kan du försöka hålla den i schack med följande tips:
•1. Promenera. Zombiewalks kallas det då zombies samlas och går i en skrämmande procession genom stadens gator. De arrangeras lite nu och då, men varför vänta? Ta din egen zombiepromenad vid lunchtid - även levande döda behöver solljus eftersom det ger kalcium som motverkar benskörhet.
•2. Ät lite annat än bara hjärna. Prova annan inälvsmat. Din trötthet kan bero på järnbrist. D-vitamin kan också vara finurligt att få i sig, visar forskning. Det finns bland annat i fet fisk, mjölk och ägg. Ät vid regelbundna tider.
•3. Sov mer än på sommaren. Och med det avses inte ditt sedvanliga transliknande vegeterande med öppna ögon om än tom blick, utan riktig sömn i horisontellt läge i en säng.
•4. Motionera. Zombiewalk i all ära, men handen på hjärtat - är det verkligen skrämmande med en varelse som bara stapplar fram? Hur trovärdigt är det att en odöd som släpar benen efter sig ska hinna upp ett flyende byte? Ska folk bli ordentligt uppskrämda av zombier krävs det att de börjar röra sig betydligt fortare, gärna joggande. Eller varför inte cyklande?
•5. Gör något roligt. En gång i tiden var du faktiskt intresserad av något annat än att samla ögonglober och skrämma pensionärer. Försök minnas vad det var som piggade upp dig och testa att göra det igen.
•6. Res till Haiti - zombiekulturens vagga. Eller ta en semesterresa till något annat resmål där det är ljusare och varmare än på dessa bedrövliga breddgrader.
•7 Prova ljusterapi. Forskning har visat att ljusterapi har minskat zombiesymptomen med minst 50 procent på drygt hälften av försökspersonerna efter tio dagars behandling. Det finns lampor att köpa för mellan 1 500 - 10 000 kronor, men kontakta din läkare så kanske du få en remiss till ljusbehandling.