Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Raw food

Innan hon började med raw food trodde Erica Palmcrantz Aziz att hon mådde bra. Att det hörde till att ha en uppblåst mage, ha ett svajande blodsocker och bli sjuk då och då.
Eva Karlsson Publicerad

När jag läser en artikel om den enorma energi som Erica Palmcrantz Aziz har fått av raw food och hur ren mat kan hjälpa en att förstå kroppens signaler beslutar jag mig för att pröva själv i tio dagar.

Först vill jag veta mer.

Efter att ha skrivit två böcker om raw food, en tredje ges ut i mars 2012, kallas Erica Palmcrantz Aziz för raw food-inspiratör. Men för sex år sedan fattades gnistan. Hon var inne i en dyster period och hon hade tröttnat på sitt jobb som ekonom och marknadsförare.

Hon sa upp sig, till mångas förtret, hon hade ju inga planer, och reste till en kusin i USA vars familj åt raw food. Över en natt gick också hon över till 100 procent raw, närproducerad och ekologisk mat och åt det i tio veckor.

- Mina trivselkilon försvann, min mage blev lugn och mitt blodsocker blev stabilt. Men det första jag lade märke till var att jag fick en sådan hög energinivå och att jag kände en stor glädje till livet, säger Erica Palmcrantz Aziz.

Raw food består bland annat av frukt, grönsaker, nötter, frön, rotsaker, bär, alger, groddar, vissa sädesslag, kallpressade oljor och honung. Inget får blir varmare än 42 grader. Vid hetare temperaturer förlorar enzymerna sin aktivitet.

Varför är det viktigt med aktiva enzymer?

- För att hjälpa kroppens självläkningsförmåga är det oerhört viktigt att bevara enzymerna aktiva. De ger våra celler sprakande energi och de behövs för att bryta ned maten så bra som möjligt.

Vad finns det mer för fördelar?

- Många säger att de känner sig mer levande, har mer energi, bättre hälsa, tänker klarare och är mer i samklang med sin kropp och universum. Maten är också klimatsmart. Det mesta som blir sopor går att kompostera och man behöver heller inte använda spis eller mikrovågsugn. Eftersom vi dessutom väljer att handla ekologiska varor hjälper vi till att bevara vår jord och sänder en tanke till dem som odlat vår mat.

Blir du aldrig sugen på något varmt vintertid, som en soppa eller en kopp te?

- Jag äter mestadels raw food men känner jag för en varm soppa tar jag det. Jag tror på att äta det som känns rätt och riktigt just nu, det bästa för min kropp. Så min andel raw food varierar mellan 80 och 100 procent.

- De personer som lever på raw food till 100 procent dricker inte ens hett te utan brygger sitt te i solen i stället. Ibland blötlägger jag te över natten och silar av bladen på morgonen. 

På din hemsida säger du att raw food är en livsstil.

- Många kändisar förespråkar kosten som ett sätt att hålla sig unga, energiska och slanka. I USA, främst i New York, Kalifornien och Florida blir livsstilen mer och mer utbredd.

- Man behöver inte gå över till 100 procent för att få mer energi. Det gäller att pröva vad som är bäst för dig. Kanske räcker det med att undvika socker, vetemjöl, ägg och mjölkprodukter i efterrätterna eller att byta ut den vanliga lunchen eller middagen mot en stor härlig sallad.

Fakta

Läs mer om Erica Palmcrantz Aziz  här.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Förkylning eller halsont – ska du stanna hemma från jobbet?

Stanna hemma eller gå till jobbet när du har lite ont i halsen? Bokaktuella Tracy Ghattas, specialist inom allmänmedicin men även känd som doktor Tracy på Tiktok, reder ut vad som gäller när vi nu går in en ny förkylningssäsong.
Petra Rendik Publicerad 29 september 2025, kl 06:01
När ska du stanna hemma från jobbet vid förkylning, halsont eller vinterkräksjuka? Doktor Tracy ger klara råd för smittorisk och återhämtning.
När ska du stanna hemma från jobbet vid förkylning, halsont eller vinterkräksjuka? Doktor Tracy Ghattas ger klara råd för smittorisk och återhämtning. Foto: Jessica Gow/TT/Gabriel Liljevall.

Under covid-19 lärde vi oss en sak, stanna hemma vid minsta lilla snuva och hosta. Pandemin är över men förkylningar, influensor och magsjukor kommer vi inte undan. Yngre barn som utvecklar sitt immunförsvar kan få så där sex till åtta förkylningar varje år, friska vuxna två till fyra. Det är alltså fullt normalt att vi blir smittade av olika virus varje år, ibland kommer vi lindrigt undan. Andra gånger däckar vi. 

Men frågan är när ska man stanna hemma från jobbet egentligen? 

Har du feber ska du inte jobba, inte hemma eller på kontoret. Inte ens om du kraxar att du klarar av det. Du kan smitta dina kollegor men du behöver också vila för feber är tecken på att din kropp bekämpar en infektion, säger doktor Tracy. 

Vinterkräksjuka – så länge bör du vara hemma

Läkaren Tracy Ghattas, även känd som Dr Tracy på Tiktok.
Dr Tracy Ghattas. Foto: Gabriel Lijevall.

Vinterkräksjukan är något som framkallas fasa hos många av oss och det med all rätt. En smittad person som använder jobbtoaletten kan i värsta fall sprida viruset vidare till ett helt gäng arbetskamrater. Regeln lyder: stanna hemma tills du varit fri från kräkningar och diarréer i två dygn. 

Vinterkräksjukan smittar extremt. Mår du bättre kan du jobba hemma om du har den möjligheten. Och det är väl en av de bra sakerna pandemin lärde oss, att vi kan jobba på distans, säger Tracy. 

Känner du dig riktigt krasslig, även om du är feberfri, är det läge att stanna hemma för din och omgivningens skull. I regel smittar man som mest när man har feber men även i början av infektionen. Sedan avtar smittan successivt. 

Förkylning och halsont – när är det okej att jobba?

Men en förkylning kan ju kännas oändlig. En snuva som aldrig tar slut och hosta som är evighetslång. Är det anledning nog att ställa in socialt umgänge och sjukskriva sig?

Efter en veckas förkylning kan du ha en hosta i tio veckor till, det smittar troligtvis inte. Känner du dig pigg, trots lite snuva och hosta, kan du gå till jobbet och leva som vanligt, säger doktor Tracy som ändå uppmanar till att vi tänker på äldre och infektionskänsliga kollegor.

Vad ska man säga till snörvliga kollegor som envisas med att komma in till jobbet med ett ”det är lugnt, jag smittar inte”?

Det beror var i sjukdomsförloppet du befinner dig i. Ett råd är att om du vaknar och känner dig öm i halsen, jobba hemma och känn efter vad som händer under dagen. Blir du sämre stannar du hemma nästa dag. Mår du bra kan du gå till jobbet. 

Något annat bra tips i förkylningstider?

Peta inte i ögonen och i munnen. Särskilt när du åkt kollektivtrafik till jobbet och inte hunnit tvätta händerna, säger doktor Tracy.

Doktor Tracys bästa tips för att undvika smitta

Hur länge ska man stanna hemma vid vinterkräksjuka?

Stanna hemma tills du har varit från kräkningar och diarréer i två dygn. 

När är man smittfri efter en influensa?

Gå inte till jobbet när du har feber och känner dig sjuk. Du kan smitta kollegor när du har feber men framför allt är det en signal på att du ska vara hemma och vila. Minst en feberfri dag (utan febernedsättande) innan du återvänder i arbete. 

Kan jag gå till jobbet om jag bara har lite snuva?

Här gäller sunt förnuft. Vaknar du och känner dig hängig men i övrigt ok, stanna/jobba hemma en dag om du har möjlighet.  Känner du dig pigg men har lite snuva kan du beroende på vad du arbetar med att gå till jobbet. 

Smittar hosta även om jag inte har feber?

Vaknar du med en rejäl hosta är rådet att stanna hemma i alla fall första dagen. Men en hosta efter en förkylning kan hålla i sig i veckor.  Feberfri och mår bra? Då kan du gå till kontoret. 

Källa: Dr Tracy Ghattas.