Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Raw food

Innan hon började med raw food trodde Erica Palmcrantz Aziz att hon mådde bra. Att det hörde till att ha en uppblåst mage, ha ett svajande blodsocker och bli sjuk då och då.
Eva Karlsson Publicerad

När jag läser en artikel om den enorma energi som Erica Palmcrantz Aziz har fått av raw food och hur ren mat kan hjälpa en att förstå kroppens signaler beslutar jag mig för att pröva själv i tio dagar.

Först vill jag veta mer.

Efter att ha skrivit två böcker om raw food, en tredje ges ut i mars 2012, kallas Erica Palmcrantz Aziz för raw food-inspiratör. Men för sex år sedan fattades gnistan. Hon var inne i en dyster period och hon hade tröttnat på sitt jobb som ekonom och marknadsförare.

Hon sa upp sig, till mångas förtret, hon hade ju inga planer, och reste till en kusin i USA vars familj åt raw food. Över en natt gick också hon över till 100 procent raw, närproducerad och ekologisk mat och åt det i tio veckor.

- Mina trivselkilon försvann, min mage blev lugn och mitt blodsocker blev stabilt. Men det första jag lade märke till var att jag fick en sådan hög energinivå och att jag kände en stor glädje till livet, säger Erica Palmcrantz Aziz.

Raw food består bland annat av frukt, grönsaker, nötter, frön, rotsaker, bär, alger, groddar, vissa sädesslag, kallpressade oljor och honung. Inget får blir varmare än 42 grader. Vid hetare temperaturer förlorar enzymerna sin aktivitet.

Varför är det viktigt med aktiva enzymer?

- För att hjälpa kroppens självläkningsförmåga är det oerhört viktigt att bevara enzymerna aktiva. De ger våra celler sprakande energi och de behövs för att bryta ned maten så bra som möjligt.

Vad finns det mer för fördelar?

- Många säger att de känner sig mer levande, har mer energi, bättre hälsa, tänker klarare och är mer i samklang med sin kropp och universum. Maten är också klimatsmart. Det mesta som blir sopor går att kompostera och man behöver heller inte använda spis eller mikrovågsugn. Eftersom vi dessutom väljer att handla ekologiska varor hjälper vi till att bevara vår jord och sänder en tanke till dem som odlat vår mat.

Blir du aldrig sugen på något varmt vintertid, som en soppa eller en kopp te?

- Jag äter mestadels raw food men känner jag för en varm soppa tar jag det. Jag tror på att äta det som känns rätt och riktigt just nu, det bästa för min kropp. Så min andel raw food varierar mellan 80 och 100 procent.

- De personer som lever på raw food till 100 procent dricker inte ens hett te utan brygger sitt te i solen i stället. Ibland blötlägger jag te över natten och silar av bladen på morgonen. 

På din hemsida säger du att raw food är en livsstil.

- Många kändisar förespråkar kosten som ett sätt att hålla sig unga, energiska och slanka. I USA, främst i New York, Kalifornien och Florida blir livsstilen mer och mer utbredd.

- Man behöver inte gå över till 100 procent för att få mer energi. Det gäller att pröva vad som är bäst för dig. Kanske räcker det med att undvika socker, vetemjöl, ägg och mjölkprodukter i efterrätterna eller att byta ut den vanliga lunchen eller middagen mot en stor härlig sallad.

Fakta

Läs mer om Erica Palmcrantz Aziz  här.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Så hälsosam är en vit månad

Blir det lätt ett glas för mycket? Lite för ofta? Gör drickandet att du ibland känner dig trött och seg på jobbet? Då kan det vara läge för en alkoholpaus.
Publicerad 25 augusti 2025, kl 05:59
Kompisar cyklar i skogen
Att ta en paus från alkohol en period har en rad fördelar både fysiskt och mentalt. Foto: Colourbox

På bara en vit månad utan alkohol sker en rad mätbara och positiva förändringar i både kropp och knopp.

– Du blir mer alert, klarare i tanken och sover bättre. Minnet såväl som det rationella tänkandet förbättras. Många blir förvånade över hur de nästan omgående känner sig piggare och vitalare, säger Sven Andréasson, alkoholläkare, professor emeritus och verksam vid Riddargatan 1, en mottagning för alkohol och hälsa i Stockholm.

Han poängterar att även de som bara brukar dricka måttligt upplever dessa positiva förändringar, som påverkar både arbetsprestationen och det allmänna välbefinnandet.

– Det är få människor som inte märker av de positiva effekterna av en vit månad, säger Sven Andréasson.

Bättre psykiskt mående snabbt

Förutom att du får mer energi kan en alkoholpaus sannolikt göra att du också mår psykiskt bättre. 

Visserligen kan ett glas eller två liva upp. Men bara för stunden. Planering, rationellt tänkande och impulskontroll, funktioner som sitter i den främre delen av hjärnan, släcks ner när du dricker. Det kan vara belönande och avslappnande på kort sikt men är mer förödande ur ett längre perspektiv.

Även i små mängder triggar alkohol kroppens stressystem. Halterna av stresshormonerna kortisol, noradrenalin och adrenalin ökar när vi dricker. Vid regelbundet bruk riskerar man ett kroniskt stresspåslag. Det gör att alkohol ökar oro och ångest.

– Regelbunden alkoholkonsumtion kan också ha en depressiv effekt, säger Sven Andréasson.

Dessutom är alkohol passiviserande. Du sätter inte i gång med olika projekt när du tagit ett glas utan blir ofta okoncentrerad och initiativlös. Och det gäller inte minst dagen därpå.

5 plus med en alkoholpaus

1. Hjärnan får vila. Alkohol leder till förändringar i hjärnan och i princip alla funktioner påverkas. Men hjärnan återhämtar sig i de flesta fall.

2. Bättre psykiskt mående. Du blir piggare och får mer saker gjorda. Oro, ångest och depression dämpas.

3. Bättre sömn. Alkohol gör att sömnen blir ytligare och den välgörande djupsömnen försvinner. Det gör att du blir trött dagen efter.

4. Mer frihet. Alkohol har en passiviserande verkan. Du kan heller inte köra bil eller gå på gym. Många undviker också andra människor när de druckit. Handlingsfriheten ökar när du är nykter.

5. Bättre hälsa. Det blir lättare att se vilka hälsoproblem som försämras av alkohol. Redan efter någon vecka märker du förbättringar när det gäller exempelvis blodtryck och långdragna infektioner.

Det finns alltså goda skäl för en helnykter period för att orka mer både på jobbet och på fritiden.

Även de rent fysiska hälsovinsterna av en alkoholfasta är påtagliga. Alkohol har en toxisk effekt på kroppens alla vävnader och celler. Men om du slutar att tillföra den giftiga substansen sker en naturlig normalisering och återhämtning för flera funktioner i kroppen.

Bättre blodtryck och levervärden

– En vit månad ger genomgående positiva fysiska förändringar. Blodtryck och kolesterol, som är riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar sjunker. Levervärdena blir bättre. Dessutom håller de goda effekterna i sig under sig lång tid, säger Sven Andréasson.

Alkohol är också mer skadligt än man hittills har trott.

– Senare års forskning visar att det inte finns några hälsovinster ens vid ett måttligt drickande. En drink förkortar livet med fem minuter. Det är en envis myt att en liten mängd alkohol är bra för hälsan.

Andréasson framhåller att en månads alkoholpaus kan bli en möjlighet att reflektera, för att kanske förändra sina vanor.

– Det kan väcka frågor som: Vad är en lagom nivå av drickande för mig? Vad ska jag göra i stället för att dricka? Vad tycker jag är kul och meningsfullt?

– Förutom alla hälsovinster kan en vit månad också bli startskottet till att ta upp intressen och aktiviteter som du lagt på hyllan, säger Sven Andréasson.

Text: Gertrud Dahlberg

Så kommer du igång

1. Skriv ned din målsättning. Varför vill du ta en paus? Hur ser en schyst framtida alkoholkonsumtion ut för dig? Hur mycket vill du dricka per vecka och vid varje tillfälle?

2. Registrera din nuvarande konsumtion.

3. Hur ska du hantera det sociala livet? Hur kan du tacka nej ibland? Finns det sammanhang när det lätt blir för mycket? Är det i så fall läge att skippa dem?