Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
När jag läser en artikel om den enorma energi som Erica Palmcrantz Aziz har fått av raw food och hur ren mat kan hjälpa en att förstå kroppens signaler beslutar jag mig för att pröva själv i tio dagar.
Först vill jag veta mer.
Efter att ha skrivit två böcker om raw food, en tredje ges ut i mars 2012, kallas Erica Palmcrantz Aziz för raw food-inspiratör. Men för sex år sedan fattades gnistan. Hon var inne i en dyster period och hon hade tröttnat på sitt jobb som ekonom och marknadsförare.
Hon sa upp sig, till mångas förtret, hon hade ju inga planer, och reste till en kusin i USA vars familj åt raw food. Över en natt gick också hon över till 100 procent raw, närproducerad och ekologisk mat och åt det i tio veckor.
- Mina trivselkilon försvann, min mage blev lugn och mitt blodsocker blev stabilt. Men det första jag lade märke till var att jag fick en sådan hög energinivå och att jag kände en stor glädje till livet, säger Erica Palmcrantz Aziz.
Raw food består bland annat av frukt, grönsaker, nötter, frön, rotsaker, bär, alger, groddar, vissa sädesslag, kallpressade oljor och honung. Inget får blir varmare än 42 grader. Vid hetare temperaturer förlorar enzymerna sin aktivitet.
Varför är det viktigt med aktiva enzymer?
- För att hjälpa kroppens självläkningsförmåga är det oerhört viktigt att bevara enzymerna aktiva. De ger våra celler sprakande energi och de behövs för att bryta ned maten så bra som möjligt.
Vad finns det mer för fördelar?
- Många säger att de känner sig mer levande, har mer energi, bättre hälsa, tänker klarare och är mer i samklang med sin kropp och universum. Maten är också klimatsmart. Det mesta som blir sopor går att kompostera och man behöver heller inte använda spis eller mikrovågsugn. Eftersom vi dessutom väljer att handla ekologiska varor hjälper vi till att bevara vår jord och sänder en tanke till dem som odlat vår mat.
Blir du aldrig sugen på något varmt vintertid, som en soppa eller en kopp te?
- Jag äter mestadels raw food men känner jag för en varm soppa tar jag det. Jag tror på att äta det som känns rätt och riktigt just nu, det bästa för min kropp. Så min andel raw food varierar mellan 80 och 100 procent.
- De personer som lever på raw food till 100 procent dricker inte ens hett te utan brygger sitt te i solen i stället. Ibland blötlägger jag te över natten och silar av bladen på morgonen.
På din hemsida säger du att raw food är en livsstil.
- Många kändisar förespråkar kosten som ett sätt att hålla sig unga, energiska och slanka. I USA, främst i New York, Kalifornien och Florida blir livsstilen mer och mer utbredd.
- Man behöver inte gå över till 100 procent för att få mer energi. Det gäller att pröva vad som är bäst för dig. Kanske räcker det med att undvika socker, vetemjöl, ägg och mjölkprodukter i efterrätterna eller att byta ut den vanliga lunchen eller middagen mot en stor härlig sallad.
Läs mer om Erica Palmcrantz Aziz här.
Redan i slutet på oktober tappar många av oss fart, när dagarna blir allt mörkare och vi inser hur många månader det är kvar innan ljuset återvänder. Nedstämdheten kommer som ett brev på posten, energin sinar och tröttheten eskalerar, vilket ofta resulterar i mindre ork – både hemma och på jobbet.
Även ämnesomsättningen påverkas, och typiska symtom när höstmörkret inträder är ökat sockersug, viktuppgång och obalanser i hjärnans signalsystem, som i sin tur orsakar nedstämdheten.
Men det finns flera bra knep och metoder att ta till för att må bättre, menar ljus- och sömnforskaren Arne Lowden som har skrivit en bok i ämnet, Överlev vintern.
Han betonar vikten av återhämtning och att man försöker förlägga sin arbetstid därefter.
– Vilket så klart kan vara svårt för dem som arbetar i skift, men då är det viktigt att man sprider på tiderna. Jobbar man väldigt sent är det inte optimalt att stiga upp väldigt tidigt. Mindre än fem timmars sömn är svårt att klara av för hjärnan, säger Arne Lowden och berättar att EU i höstas
införde regeln att personal inom vård och omsorg bör ha elva timmars vila mellan arbetspass för att få tid till återhämtning.
Arne Lowden menar att det även är stor skillnad på ljus och ljus.
– Vår kropp är beroende av dagsljus för att må bra. Och elektriskt ljus, som vi oftast får vintertid, är inte på lång väg lika effektivt som dagsljus.
Han förklarar att anledningen till det är att dagsljuset innehåller alla ljusets våglängder, vilket inte en vanlig arbetslampa gör.
– En arbetslampa ger omkring 500 lux i ljusstyrka, men det ljus som når dina ögon när du tittar rakt fram är betydligt svagare. Om du i stället går fram till ett fönster och tittar ut mitt på dagen vintertid får du minst 1 000 lux till ögonen. Då inser man att dagsljuset alltid har bättre kvalitet och högre styrka än en vanlig kontorslampa.
I boken beskriver Arne Lowden också hur fastighetsbolag efter pandemin lockades av idén att inrätta utomhuskontor i anslutning till sina inomhuskontor.
– Många anställda har ju redan erfarenhet av aktivitetsbaserade kontor och var vana vid att ofta byta plats. Dessutom kan de ha varierande arbetsuppgifter som stundtals tillåter dem att arbeta utomhus.
Han ser klara fördelar med att förlägga en del av sitt arbete utomhus.
– Att sitta naturnära minskar stress, ger avslappning och återhämtning. Genom att gå ut och jobba en stund blir arbetet mer varierat, samtidigt som immunförsvaret stärks och hjärnan stimuleras till ökad tankeverksamhet och kreativitet.
Med stor sannolikhet kommer utomhuskontor att bli mer vanliga framöver. Och det gäller även dem som arbetar hemifrån, tror ljusforskaren.
– Arbetar man hemma och har turen att ha en balkong, altan eller uteplats är det en bra idé att försöka arbeta där en stund varje dag när det är ljust ute.
Han förordar det även vintertid.
– Skaffa bara ett sittunderlag.
Ett annat råd Arne Lowden ger alla distansarbetare är att ta jobbsamtalen utomhus och att ha flera platser i bostaden att växla mellan där man kan jobba.
– Det ger både hjärnan och kroppen stimulans och är bra rent ergonomiskt.
Är det då någon skillnad på när det är som bäst att vistas utomhus?
– Ja, det är det. För oss på nordliga breddgrader är det bra att veta att hudens möjlighet att bilda D-vitamin gynnas av ett ljus som drar mot blått. Eftersom det inträffar på förmiddagen är det ”nyttigare” att vara ute i solen då. På eftermiddagen blir ljuset rödare.
Att ljusbrist påverkar humöret är nog de flesta beredda att skriva under på. Arne Lowden berättar om en svensk studie som jämförde förhållandena i Sverige, England, Argentina och Saudiarabien genom att personer som arbetade inomhus fick skatta sitt humör vid olika årstider.
– Resultaten visade tydligt att i länder nära ekvatorn hade man en jämn humörkurva över hela året. I Sverige och i England var humöret bättre på sommaren och mycket sämre på vintern.
Så om en kollega eller chef inte är på sitt bästa humör en vinterdag be då hen att ta lite frisk luft eller gå fram till ett fönster. Dagsljuset har uppenbarligen större inflytande än vad många av oss tror.
Text: KATARINA MARKIEWICZ
1. Sitt nära ett fönster när du jobbar. Reservera en fönsterplats till de medarbetare som är extra morgontrötta.
2. Be om en ljushörna med extra stark belysning om du är extra beroende av ljus.
3. Möten och samtal utomhus.
4. Föreslå ett utomhuskontor. Till exempel i ett växthus med infravärme, sittmöjlighet och internet på gården.
5.Kontakta ditt arbetsplatsombud och se till att man utvärderar ljuset på din arbetsplats genom ljusmätningar. Har allmänbelysningen på din arbetsplats fullspektrumljus? Hur har man reducerat bländningen? Hur är kontrasterna till exempel mellan datorskärm och ljuset vid sidan om?
Källa: Arne Lowden