Det framkom på seminariet "Mer makt till transpersoner!" som Unionen anordnade under Prideveckan i Stockholm. Ett steg mot ökad förståelse är Proffice policy för hur företaget bör förhålla sig till transpersoner, en skrift som spreds på seminariet.
- Det är väldigt bra att de förklarar dessa ord i policyn, sa paneldeltagaren Lena Lars Eriksson som varit klädd som kvinna på sitt jobb som IT-konsult i ungefär ett halvår.
Christer Lindblad från Unionens stockholmsavdelning var också positiv.
- Det är lite som en uppslagsbok, vilket är bra eftersom många inte känner till orden.
Förutom en ordlista finns i dokumentet råd och tips om hur chefer och kolleger bör förhålla sig. Man bör till exempel respektera personens vilja i fråga om benämningen han eller hon, och chefer ska respektera önskemål om namnändring. Finns toaletter i herr och dam-variant bör ledningen fråga sig om det är nödvändigt.
Huvudfrågan för dagen var hur man gör arbetsplatserna mer transvänliga. Deltagarna var överens om att okunskapen är ett stort problem.
- Okunskapen gör att företagen ofta inte vill att transpersonerna syns utåt. Man tror att man kan tappa kunder. Ett annat problem är att det är få som är öppna, sa Lena Lars Eriksson.
HBT-aktivisten Jonah Nylund berättade att han en gång fått sparken för att han ville bära slips. Han såg ett problem med att anställda blir könsbestämda på arbetsplatserna.
- Det är han och hon hela tiden. Ord som "gumman" och "gubben" kan man lägga av med helt och hållet. Det är mer irriterande än vad man kan tro.
Unionens Christer Lindblad berättade om ett fall av diskriminering. En medlem skulle genomgå en medicinsk könskorrigering, och under ett års förberedelser skulle han gå klädd som kvinna. Men medarbetarna accepterade inte förändringen. Det slutade med att medlemmen fick en summa pengar och att företaget skrev ett dokument om hur arbetsplatsen skulle bli mer tranpersonvänlig. Shadé Jalali, likabehandlingsexpert på Unionen som ledde samtalet, sa att man inte ska vänta med arbetet tills dess en öppen transperson dyker upp.
- Poängen är att de som jobbar ska känna sig trygga med att komma ut, sa Shadé Jalali.
Ingen hade dock hört talas om en arbetsplats som ännu jobbat så bra i förebyggande syfte, att det hade lett till att någon vågat komma ut.