- Är det förenligt med gällande ILO-konventioner att inte släppa in facket? Vi tycker inte det, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö som också är vice ordförande i den fackliga träarbetarinternationalen i Genève.
Ikeas goda rykte gjorde att det nordamerikanska facket IAMAW trodde att det skulle gå lätt att teckna kollektivavtal i fabriken i Danville i Virginia. Men ägaren Swedwood, ett helägt dotterbolag till Ikea, tillåter inte facket att komma in på företagets område.
Det amerikanska facket menar att det då blir svårt att anordna en omröstning för eller mot facket bland de anställda, något som är nödvändigt enligt USA:s lagstiftning.
Enligt LO-förbundet GS och BTI, Bygg och träarbetarinterantionalen, där Unionen är medlem, bryter man mot sin egen uppförandekod och mot det ramavtal som man tecknat med BTI. I avtalet står att företaget förbinder sig att följa FN-organet ILO:s kärnkonventioner, till exempel rätten för de anställda att organisera sig i fackföreningar.
För Dagens Arbetes reporter vittnar de anställda i fabriken om en antifacklig stämning bland cheferna och om en rädsla för att bli uppsagda om de närmar sig facket.
GS ordförande tycker att det är märkligt att parternas internationella övervakningsgrupp inte har lyckats hitta en lösning.
- Det är mig veterligen första gången som man inte lyckas lösa en konflikt av det här slaget. Det kanske beror på att det är lite speciellt i USA med en annorlunda lagstiftning och det kanske finns en rädsla för det kampanjande facket har där, säger Per-Olof Sjöö.
På Ikea finns det ingen som kan svara på frågor om konflikten och ramavtalet. Alla frågor hänvisas till dotterföretaget Swedwoods informationschef Ingrid Steen som säger att företaget följer ramavavtalet, och att de inte har några uppgifter om antifacklig stämning på företaget.
- Våra medarbetare har rätt att organisera sig. Men vi vill ge våra medarbetare en fristad, säger Ingrid Steen.
Vad kan drabba de anställda om facket får komma in?
- Enligt amerikansk lagstiftning så måste man släppa in alla organisationer om man släpper in en. Vi får inte favorisera ett fack, och det finns flera.
Men skulle det inte lösa många problem om ni släppte in facket.
- Vi kan skapa andra problem och diskussioner. När facket gick ut lokalt och sa att de skulle förhandla med oss, då blev vissa anställda upprörda över att vi skulle förhandla med detta fack.
Hur jobbar ni för att lösa denna konflikt?
- Det är inte en konflikt. Vi har en fortsatt diskussion. Det är viktigt för oss att våra anställda får bestämma detta och det har mycket att göra med USA:s lagstiftning. Vi agerar som andra företag i USA. Där värvar man utanför arbetsplatserna.
Unionen har inte tagit ställning i konflikten.