Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Många chefer vill lämna jobbet

Man bör inte stanna på ett chefsjobb mer
än fem-sex år. Det anser de flesta i Positions läsarpanel.
Dag Bremberg Publicerad

Många av de yngre vill byta snarast medan en klar majoritet av de äldre vill gå i förtida pension.

Cheferna som svarat på enkäten har haft sina tjänster i drygt sex år i genomsnitt. De som stannat längre än tio år utgör bara 15 procent.

Av de yngre cheferna, 70-talister och 80-talister, har de allra flesta varit kortare än tre år på sin position. Bland dem är det också fler som anser att man bör byta relativt ofta.

"Hur lång tid anser du att en chef bör ha samma position" är en fråga som fick skiftande svar. Majoriteten landar någonstans mellan 0 och 10 år, i snitt på drygt 5 år. Men nästan hälften anser att det inte ska vara någon tidsgräns alls.

Ungefär lika många, 48 procent, och kanske är det till stor del samma personer, räknar med att själva bli kvar länge på sitt nuvarande jobb, över sju år. Här är 50-talisterna kraftigt överrepresenterade. De allra flesta yngre, i synnerhet stockholmare, räknar med att byta inom en kortare tid.

Exakt hälften skulle vilja byta tjänst tidigare, om de kunde välja fritt. Det gäller i högre grad 60-talisterna, som hunnit vara några år på samma jobb och som liksom de yngre anser att man bör byta relativt ofta. De flesta av dem vill dock inte byta arbetsgivare, utan helst få en bättre position inom samma företag.

"Skulle du vilja arbeta utomlands?" besvaras jakande av var tredje chef. Här är det inga större skillnader mellan åldersgrupperna, men kvinnor och norrlänningar är mindre lockade av utlandet.

Betydligt fler lockas av att få kortare arbetstid. Det alternativet bejakas av 64 procent. Här är skåningar kraftigt överrepresenterade. Kanske stämmer talesättet om "lata latituder" eller så är helt enkelt golfsäsongen längre i Sydsverige.

Många i övre Norrland verkar också slitna och sugna på heltidsgolfande eller kanske mer sannolikt jakt, om man får vara lite fördomsfull. Det är i alla fall längst upp i landet som störst andel svarar att de vill gå i förtida pension: 73 procent. Rikets genomsnitt är 58 procent (se illustration).

De yngre funderar av naturliga skäl inte lika mycket på pensionering, men bland dem som ändå gjort det så vill de flesta sluta innan de fyller 59. Annars vill de flesta chefer sluta mellan 60 och 62 år.

Endast var fjärde chef har ägnat någon tid åt att planera sin karriär och de som träffat en karriärcoach utgör endast 12 procent. Betydligt fler i Stockholm än i Norrland.

Anmärkningsvärt är att de yngre cheferna knappt haft någon karriärplanering. Brist på tid eller intresse?

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledarskap

Fråga Mentorn: ”Medarbetaren utfryst – hur ska jag agera?”

Hur ska man agera som chef om en medarbetare blir inte blir inbjuden till sociala aktiviteter av de övriga i gruppen? Bör man ta upp det eller avvakta? Chef & Karriärs mentor Alexandra Thomas ger svar.
Ola Rennstam Publicerad 17 oktober 2025, kl 06:01
Illustration: Dennis Eriksson

FRÅGA MENTORERNA

Chef & Karriär är Kollegas systertidning och vänder sig till dig som är chef och medlem i Unionen.

Har du en fråga om ledarskap till någon av våra mentorer i Chef & Karriär. Mejla ola.rennstam@kollega.se

FRÅGA: Jag driver ett företag med ett dussintal anställda där de flesta arbetat ihop under många år. På senare tid har jag noterat att en av medarbetarna blir utfryst av de övriga. Nyligen fyllde en i gruppen jämnt och teamet skulle fira med en middag efter jobbet. Att de inte bjuder med mig som deras chef har jag full förståelse för, men det gjorde mig beklämd när jag, av en händelse, fick reda på att alla i gruppen var inbjudna till festligheterna – utom den medarbetaren.

Efter det har jag börjat se mer subtila signaler, som blickar och tonfall, även under arbetstid, men har inga bevis för någon regelrätt mobbning. Först och främst värnar jag givetvis om min medarbetares mående och vill reda ut orsaken till beteendet innan det eskalerar och påverkar verksamheten. Men som chef känns det samtidigt orimligt att ha åsikter om vem personalen väljer att umgås med på fritiden. Ska jag ta upp det här med gruppen, enbart prata med medarbetaren eller avvakta?
 

Alexandra Thomas

SVAR: Det låter som om situationen pågått ett tag och det är positivt att du funderar på att agera innan det blir värre.

Börja med att prata enskilt med den utfrysta medarbetaren och berätta vad du uppmärksammat. Fråga hur hen upplever sin arbetssituation, hur hen trivs i gruppen och om det finns något hen vill dela. I och med detta kommer du att förstå hens situation bättre och förhoppningsvis även orsaken till att det har blivit som det blivit mellan kollegorna.

Ibland blir man förvånad över vad som ligger bakom vissa beteenden, men frågar vi inte kan vi aldrig veta säkert. Just den här situationen kan ha orsakats av alltifrån avundsjuka till missförstånd eller av att medarbetaren faktiskt väljer att hålla sig för sig själv.

Oavsett anledning påverkar exkluderingen er arbetsmiljö. Därför är det viktigt att ha ett samtal eller en workshop i gruppen om hur ni vill ha det på arbetsplatsen. Hur kan ni bäst samarbeta, hur åstadkommer ni resultat tillsammans och när trivs medarbetarna – och inte? Involvera alla i gruppen i samtalet och fokusera på att skapa en trygg miljö där alla vågar säga sin åsikt.

Som chef är du en förebild för inkludering, respekt och samarbete, så försök att modellera dessa värden i ert samtal. Det kan också vara värdefullt att bryta upp olika roller och konstellationer så att fler, och olika grupperingar, får jobba tillsammans.

När du pratat med gruppen, fortsätt då att uppmärksamma vad som pågår och var observant på hur gruppdynamiken utvecklar sig. Upptäcker du att specifika personer fortsätter att frysa ut med blickar och tonfall behöver de få enskild feedback. Sätt principer och gränser för vad som är accepterade beteenden i gruppen och följ regelbundet upp hur den utfrysta medarbetaren trivs och om hen upplever att hon blivit mer inkluderad. Lycka till!

ALEXANDRA THOMAS

GÖR: Psykolog, författare och specialist i organisationspsykologi på Creative Compassion. Inspirationsföreläsare och författare till boken Compassionfokuserat ledarskap, utsedd till Årets HR-bok 2025.
ÅLDER: 47.
KARRIÄR: Facilitator, partner, mentor och regionchef. Har tidigare jobbat som skolpsykolog och på Bup.