Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen på Ringhals prisar arbetskamrat

Jonas Alm, utvecklingsingenjör på Barsebäck, vann Arbetsmiljöpriset 2008 som delas ut av Unionenklubben på Ringhals för sjätte året i rad.
Sandra Persson Publicerad
Unionenklubben på Ringhals delar ut arbetsmiljöpris för sjätte året i rad.

När priset delades ut i förra veckan visste inte Jonas att han ens var nominerad från flera olika håll. En nära kollega hade nominerat honom eftersom han tyckte att Jonas är något utöver det vanliga och att han alltid är mån om sina kollegor.

Unionens nominering löd: Jonas har en förmåga utöver det vanliga att starkt engagera sig i en medmänniska som har det besvärligt. Jonas är dessutom som person en som ställer upp för sina medarbetare helt utan personlig vinning.

Under årsmötet trädde Björn Linde, underhållschef för Vattenfall, fram och delade ut Arbetsmiljöpriset till Jonas.

- Det var skoj att vinna men det kändes lite konstigt och var oväntat, säger Jonas Alm.

Han tycker inte att han varit på något speciellt sätt utan bara brytt sig om sina kollegor som vem som helst. Men han medger att han ofta håller kontakt med sina kollegor via telefon, sms och mejl och hjälper till när de behöver.

Unionenklubben på Ringhals delar ut arbetsmiljöpris för sjätte året i rad.- Jag är nog så som person och kollar gärna hur läget är med mina arbetskamrater och är mån om att gruppen har ett umgänge. Jag säger alltid hej till alla.

Jonas berättar att han har lite mer press på sig nu för att upprätthålla pristiteln men vill inte att det ska bli konstgjort utan tänker fortsätta vara som vanligt.

Av summan på 6 000 kronor har Jonas stoppat en del i "svarta hål" men en drömresa finns också med i tankarna.

- Jag skulle gärna åka till Australien några veckor med min familj.

Christer Haglund från klubbsektionen i Ringhals berättar att de gärna överraskar pristagaren om de vet att han eller hon kommer på mötet. Christer vill inte gå in på några detaljer om nomineringarna men medger att det var flera som röstat på Jonas Alm.

- Det är skitkul att få dela ut priset och det är viktigt att Vattenfalls anställda har koll på varandra i arbetet. Så länge vi få in bra kandidater kommer vi att fortsätta att dela ut kompispriset.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.