I undersökningen har TCO jämfört arbetslösförsäkringen i åtta länder: Sverige, Danmark, Norge, Finland, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland.
På grund av uteblivna höjningar av a-kassans tak, lägre ersättningar och ökade skatter för arbetslösa, har inkomsten sjunkit för många. Framför allt är det medelinkomsttagare som får sänkt ersättning, och enligt undersökningen kommer den fortsätta sjunka. Det beror bland annat på att Sverige har flest karensdagar bland de undersökta länderna. Många av länderna har inte karensdagar vid ofrivillig arbetslöshet.
Undersökningen visar även att ersättningsperioden på 300 dagar är kort i jämförelse med de andra länderna. I Danmark har de arbetslösa rätt till ersättning i upp till fyra år. I Sverige trappas ersättningen ned efter 200 dagar. I övriga Norden är inte omfattningen på nedtrappning lika stor.
I Norge och Finland finns det ersättningstillägg för dem med barn, något som idag saknas i Sverige.
TCO skriver i sin rapport att inkomsttaket måste höjas. Enligt dem kan det leda till att fler skulle gå med i a-kassan, att fler skulle känna sig tryggare och att människors oro över att förlora jobbet inte behöver dämpa hushållens efterfrågan. De vill även sänka avgiften till a-kassan till högst 90 kronor i månaden.