Folksam granskar börsföretags offentliga årsredovisningar och poängsätter hur företagen redovisar vad man gör för miljö respektive hur man arbetar med mänskliga rättigheter det vill säga: tar sitt sociala ansvar. I området mänskliga rättigheter inbegrips arbetsmiljö, till exempel arbetstid och hur personal behandlas.
259 stora, medelstora och små företag sätts under lupp vad gäller policy, ledningssystem, planer, om redovisningen möjliggör utvärdering och huruvida ledningssystemet är verifierat av någon extern part eller ej. Man poängsätter varje delområde och delar ut 1-7 stjärnor för totalpoängen.
Föredömena i år är alltså ABB och SKF som toppar sina respektive listor för miljö respektive mänskliga rättigheter. SKF får sju stjärnor - full pott ochh ABB sex stjärnor. Men skillnaderna i toppen är små. Volvo lastvagnar får det högsta sammanlagda betyget för de båda områdena.
Genomsnittsbetyget för de 259 undersökta företagen är tre stjärnor för båda områdena. Kemi, gas-, och oljebranschen hamnar i botten vad gäller mänskliga rättigheter och medie- och underhållningsbranschen i botten vad gäller miljön. 55 företag redovisar ingenting i sina bokslut om miljön och 14 företag ingenting om mänskliga rättigheter.
Folksam betygsätter också företag inom områdena jämställdhet, klimat och styrelsekompetens.
Carina Lundberg Markow är chef för Folksams externa bolagsstyrning - Resultatet kan vara tungan på vågen att göra något åt ett missförhållande. Det är ju också viktigt att vi har ansvarsfulla företag i vår egen aktieportfölj.
Folksam har ägarintresse i de flesta större börsföretagen, enligt Carina Lundberg Markow.
- Det betyder att de allra flesta större börsföretagen är med i undersökningen, medan till exempel Ikea och KF hamnar utanför.
Ett leverantör-kundintresse finns också eftersom Folksam kan vara till exempel pensionsförvaltare åt något bolag.
- Men här finns inga gräddfiler, säger Carina Lundberg Markow. Det är vattentäta skott mellan undersökningen och vår försäkringsverksamhet.
Läs hela Folksams rapport här.