Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SKF och ABB förebilder för ansvarsfullt företagande

Försäkringsbolaget Folksam listar varje år de mest ansvarsfulla företagen när det gäller miljö och arbete med mänskliga rättigheter. SKF är för tredje året bäst på miljö och ABB hamnar i topp för andra året i rad när det gäller mänskliga rättigheter.
Inge Josephson Publicerad
ABB:s och SKF:s logotyper

Folksam granskar börsföretags offentliga årsredovisningar och poängsätter hur företagen redovisar vad man gör för miljö respektive hur man arbetar med mänskliga rättigheter det vill säga: tar sitt sociala ansvar. I området mänskliga rättigheter inbegrips arbetsmiljö, till exempel arbetstid och hur personal behandlas.

259 stora, medelstora och små företag sätts under lupp vad gäller policy, ledningssystem, planer, om redovisningen möjliggör utvärdering och huruvida ledningssystemet är verifierat av någon extern part eller ej. Man poängsätter varje delområde och delar ut 1-7 stjärnor för totalpoängen.

Föredömena i år är alltså ABB och SKF som toppar sina respektive listor för miljö respektive mänskliga rättigheter. SKF får sju stjärnor - full pott ochh ABB sex stjärnor. Men skillnaderna i toppen är små. Volvo lastvagnar får det högsta sammanlagda betyget för de båda områdena.

Genomsnittsbetyget för de 259 undersökta företagen är tre stjärnor för båda områdena. Kemi, gas-, och oljebranschen hamnar i botten vad gäller mänskliga rättigheter och medie- och underhållningsbranschen i botten vad gäller miljön. 55 företag redovisar ingenting i sina bokslut om miljön och 14 företag ingenting om mänskliga rättigheter.

Folksam betygsätter också företag inom områdena jämställdhet, klimat och styrelsekompetens.

Carina Lundberg Markow är chef för Folksams externa Carina Lundberg-Markow Folksambolagsstyrning

- Resultatet kan vara tungan på vågen att göra något åt ett missförhållande. Det är ju också viktigt att vi har ansvarsfulla företag i vår egen aktieportfölj.

Folksam har ägarintresse i de flesta större börsföretagen, enligt Carina Lundberg Markow.

- Det betyder att de allra flesta större börsföretagen är med i undersökningen, medan till exempel Ikea och KF hamnar utanför.

Ett leverantör-kundintresse finns också eftersom Folksam kan vara till exempel pensionsförvaltare åt något bolag.

- Men här finns inga gräddfiler, säger Carina Lundberg Markow. Det är vattentäta skott mellan undersökningen och vår försäkringsverksamhet.

Läs hela Folksams rapport här.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.