Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så löser du konflikter på jobbet

Konstruktiva konflikter låter som en motsägelse. Men det är det inte enligt arbetslivspsykologen Lena Hammarbäck, som på torsdagskvällen gav Unionenmedlemmar i Uppsala tips och råd om hur de ska klara av konflikter.
Johanna Rovira Publicerad

Konflikter är uppenbarligen ett rykande hett ämne. Tjugo minuter efter det att Unionens regionkontor i Uppland hade gått ut med inbjudan till en föreläsning om konstruktiva konflikter, var platserna slut. Ombudsmannen och initiativtagaren Susanne Pettersson och hennes kollegor beslöt därför att byta lokal och utöka antalet platser till 100, men trots det fick 70 personer beskedet att de inte fick plats den här gången.

- Jag är väldigt nyfiken på hur det kommer sig att konflikter är ett så jättehett ämne, eller är det något annat i tiden? Känner man kanske att man har behov att samlas och träffa andra, frågade Lena Hammarbäck, som förutom att hon är psykolog, har en lång facklig bakgrund.

Under kvällen delade hon med sig av sina råd och erfarenheter som konfliktmedlare på olika företag. Alla konflikter går inte att lösa, men man kan hantera dem, menar hon.

- Det kanske låter hemskt att säga, men att jobba med konflikter är roligt och ganska intressant. Företag som går bra har ofta många konflikter, även om ni kanske skulle kalla det något annat. Kreativa diskussioner där olika åsikter ställs mot varandra.

Konflikter är, enligt Lena Hammarbäck både mänskliga och oundvikliga. Lena Hammarström ger till exempel inte mycket för äktenskap där man aldrig bråkar - det måste innebära att ena parten ständigt viker sig. Konflikten är en naturlig del av såväl äktenskap som grupputveckling. Det gäller dock att ta sig genom konflikten, så snabbt som möjligt.

- Folk beter sig lite som sociopater under en konflikt, man måste försöka hålla känslorna i styr. Ibland kanske man måste bråka lite innan man löser en konflikt, men det kan ha sina nackdelar eftersom det som är sagt är sagt. Fast det är ändå lättare att lösa konflikter där det finns lite passion, än konflikter som är helt kalla, sade Lena Hammarström.

Hon uppmanade åhörarna att gå hem och testa på sina barn att säga: "Så här vill jag ha det" istället för att bara klaga och gnälla.

- Man kan faktiskt framgångsrikt manipulera arbetskamrater såväl som barn genom att berömma dem när de gjort något bra. När det gäller personer som man faktiskt ogillar måste man anstränga sig lite extra och tänka att den här personen har kommit i min väg för att jag ska lära mig något.

Fakta

  • Ta reda på folks behov. Ibland kan en konflikt lösas lätt om man tvingas tänka i nya banor.
  • Skyddsombud och chefer ska akta sig för att ta ställning
  • Det är bra att göra rollbeskrivningar och lyssna på arbetskamraters förväntningar.
  • Skriv ett argt brev till personen du har konflikt med, men skicka det inte.
  • Undvik mejlkontakt. Mejl är livsfarligt i konflikter eftersom mejlen är alldeles för raka.
  • Låt bli att tolka andra människor. Det blir lätt fel.
  • Var renhårig, noga och baktala inte personer du ogillar. Hyckla inte sympati.
  • Hitta konfliktkällan. Titta uppåt. Ofta kan konflikten ha uppstått ur olösta saker i ledningsgruppen, som ramlat ut.
  • Ta hjälp i god tid. När man passerat en gräns går konflikten inte längre att lösa.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.