Den borgerliga regeringen tog initiativ till att avskaffa Apotekets monopol. En statlig utredare har gett regeringen en rad förslag till hur det ska gå till. Riksdagsbeslut om hela omställningen väntas i vår. Halvårsskiftet 2009 kan bli datum för övergången. Apotekets ledning och anställda vet inte exakt vad den innebär men måste förbereda sig.
I början av september kom beslutet att stänga det ena av Apotekets två Kundcentrum, det i Uppsala, och att dess verksamhet tas över av det i Kalmar. Ett 40-tal unionare är bland de 196 som blir utan jobb, ett av de största varslen på länge i Uppsala. Distansapoteken i Sollefteå och Boden stängs och läkemedelstillverkaren APL minskar personalen, liksom en del lokala apotek.
För att underlätta konkurrensutsättningen ska Apoteket sälja lokala apotek i grupper, eller kluster som den administrativa jargongen lyder. Nya uppstickare kan konkurrera om delar av sortimentet.
Det kan lika gärna bli fler som färre jobb i branschen, även om många mister sitt nuvarande.
- När det ska bli en så stor omställning är det viktigt att man som anställd vet att man blir så omhändertagen man kan bli, säger Anna Ekergren, Unionens klubbordförande vid Apotekets Kundcentrum i Kalmar, om omställningsavtalet ApoNova som hon varit med och förhandlat fram.
Den som inte kan omplaceras till annan tjänst erbjuds gå in i ApoNova i utbyte mot att avsäga sig sin företrädesrätt till återanställning. I ApoNova får man stöd att söka jobb, medan man fortfarande är anställd under en annan chef för att slippa gå tillbaka till sin gamla arbetsplats. I utbyte mot förlängd arbetsbefriad uppsägningstid ska man söka jobb aktivt och delta i Trygghetsrådets aktiviteter eller studera i upp till tre månader. Den som har sökt en utbildning kan i vissa fall säga upp sig tidigare och få en ekonomisk snabbhetspremie - halva lönen kvar om man slutar direkt vid uppsägningen och en mindre del ju senare det sker.
- Att delta i ApoNova är helt frivilligt, men om man inte går in där blir det vanlig uppsägning enligt las och då är det inte säkert att man kan bli arbetsbefriad och sådant, säger Anna Ekergren.
- Men avtalet är också tänkt att kunna användas om ett lokalt apotek till exempel drar ned från tjugo till tio anställda. Då ska jag kunna anmäla direkt att jag är egenvårdare, eller tekniker som det också kallas, jag har jättelång anställning men vill sluta och gå vidare i livet. Då kan jag anmäla mig frivilligt till ApoNova och bli uppsagd på grund av arbetsbrist, så att någon längre ned på listan kanske får stanna kvar i stället.
Företaget betalar hela kostnaden för stödverksamheten i ApoNova men kan också använda TRR Trygghetsrådet som resurs.
Fakta
- Helstatliga Apoteket AB har 11 000 medarbetare vid drygt 900 apotek, distansapotek, sjukhusapotek, två kundcentrum för information och rådgivning med tillsammans fem miljoner ärenden per år, läkemedelstillverkaren APL, huvudkontor samt 890 apoteksombud.
- 100 miljoner kundbesök omsätter årligen 40 miljarder kronor och lämnade senast 588 miljoner kronor i rörelseresultat.
- 300 unionare har apotekskollegor i Farmaciförbundet, Sveriges Farmacevtförbund och Sveriges Ingenjörer.