Att det mörknar vid arbetsmarknadens horisont visar många tecken.
I veckan redovisade Teknikföretagen sin konjunkturbarometer för tredje kvartalet. Medlemsföretagens orderingång minskar nästan utan undantag i flera branscher, leverantörer och storleksgrupper av företag.
Konjunkturens tidigare inbromsning är på väg över i en nedgång, med negativ inverkan på produktion och antal anställda, summeras rapporten.
Lågkonjunkturen är här men har ännu inte nått arbetsmarknaden, sammanfattar en bankekonom utsikterna för jobben i Sverige.
Det låter dystrare men är inte oförenligt med vad Carl-Gustaf Leinar ser från sin utsiktspunkt som vd för TRR Trygghetsrådet:
- Alla våra data till och med i dag tyder på att det är en bättre arbetsmarknad 2008 än 2007. Hittills i år har vi fått in färre uppsagda tjänstemän till och med augusti, jämfört med motsvarande period 2007. Fortfarande kan vi hjälpa nio av tio till nytt jobb och på lika lång tid, fyra och en halv till fem månader.
- Liksom tidigare ser vi att bara 30 procent av de varsel vi får in leder till faktisk uppsägning, som det brukar vara i högkonjunktur. I lågkonjunktur är det färre som hittar egna lösningar, då brukar hälften av de varslade bli uppsagda efter lokala förhandlingar, säger Carl-Gustaf Leinar.
Ett tidigt tecken på en vändning ser man dock på Trygghetsrådet.
- Många lokala fackliga ombud och personalchefer ringer och ber om råd inför uppsägningar i höst och in på 2009. Det har ökat markant, en dubblering jämfört med 2007.
Konjunkturnedgången drabbar inte tjänstemännen lika över landet. På TRR ser Carl-Gustaf Leinar tydliga geografiska skillnader:
- Norrbotten går väldigt bra. Det går sämre för Västernorrland och börjar mörkna kring Sundsvall. Väldigt bra går det för storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö inklusive Östergötland.
- I Västra Götaland börjar molnen torna upp sig, främst över bilindustrin och dess underleverantörer. Och så har vi ett antal företag inom bostadsbyggandet - byggindustrins underleverantörer av fönster, dörrar, kök, golv, ofta i Västergötland och Småland - där vi ser ökade svårigheter för tjänstemän när företag köper upp varandra och flyttar huvudkontor eller staber.
Trygghetsrådets erfarenhet är att tjänstemän sägs upp senare än arbetare när ett företag får färre beställningar. Å andra sidan har arbetarna lättare att få nytt jobb. Tjänstemän drabbas senare men behöver längre tid att hitta ny anställning.
En annan skillnad är att arbetare ofta återanställs. Upp till var fjärde kommer tillbaka till samma jobb. Men det är ganska ovanligt för tjänstemän. Har man sagt upp en lönekontorist ångrar man sig inte fjorton dagar senare, utan då har man gjort det, förklarar TRR:s vd Carl-Gustaf Leinar.