Klimatdebatten har gett bryggeribranschen kalla kårar. I fjol minskade konsumtionen av buteljerat vatten för första gången på många år, sannolikt till följd av klimatdebatten. Nu går man till motattack. I en rapport från Handelns Utredningsinstitut, HUI, visas att koldioxidutsläppet som flaskvattnet medför är betydligt mindre än för många andra drycker som mjölk, läsk, lättöl och apelsinjuice. En liter flaskvatten innebär ett utsläpp av 0,8 kilo koldioxid. Skulle man byta ut vattnet mot exempelvis läsk innebär det att utsläppet ökar till 2,8 kilo.
Till skillnad från vad många tror är det inte transporterna som medför de största utsläppen, utan själva produktionen.
HUI har också räknat på vad det skulle kosta att klimatkompensera för konsumtionen av olika varor. För att klimatkompensera för en halvliter flaskvatten måste konsumenten köpa utsläppsrätter för 17 öre. Det kan jämföras med att det skulle kosta 45 öre att klimatkompensera för en halvliter läsk och 2,15 kronor för en liter apelsinjuice.
Vill man slippa klimatkompensera gör man bäst i att hålla sig till kranvatten. Det är den överlägset mest klimatvänliga drycken, eftersom den inte medför några utsläpp av växthusgaser överhuvudtaget.
För konsumenten finns fler betydelsefulla val att göra i mataffären. Konsumtionen av ett kilo oxfilé orsakar ett koldioxidutsläpp på 16,2 kilo. Skulle man i stället välja att äta fläskfilé minskar utsläppet med 10 kilo.
Det bästa ur klimatsynpunkt vore sannolikt att skippa köttet helt, men då uppstår nya valmöjligheter. Väljer man exempelvis vitkål i stället för tomater minskar utsläppen kraftigt. Samma sak gäller om man äter äpplen i stället för bananer.
Slutsatsen är att den som vill leva miljövänligt inte har det lätt. Kanske skulle någon form av märkning kunna vara lösningen, tror HUI:s forskningschef Sven-Olov Daunfeldt.
- Man vill göra klimatsmarta val, men man har ingen fullständig information. Det finns ett behov av att medvetandegöra konsumenterna.