Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Cecilia Fahlberg ny ordförande?

Unionens andre vice ordförande Cecilia Fahlberg är regionernas favorit till ordförandeposten visar en rundringning som Kollega gjort.
Linda Svensson, Redaktionen Publicerad
Cecilia Fahlberg, Unionen

Nomineringstiden till ny förbundsstyrelse har löpt ut. Valberedningen har tagit emot drygt 50 namn som klubbar, enskilda medlemmar eller regionstyrelser vill se i den nya ledningen. Valberedningens förslag hålls hemligt tills kongresshandlingarna skickas ut, cirka en månad före kongressen i oktober. Men redan nu kan Kollega avslöja att det är några namn som återkommer i regionernas nomineringar.

Åtta regionstyrelser har nominerat Cecilia Fahlberg till ordförandeposten. Flera andra har henne med som ett av två eller tre namn till presidiet, men där man inte har pekat ut vem man vill ha på vilken post. Totalt finns Fahlberg med i 14 nomineringar.

- Vi tycker att det är rätt med en kvinnlig ordförande och dessutom anser vi att hon har bra karisma som ledare, säger Ulric Öhman, ordförande för Bergslagens regionstyrelse, som har nominerat Cecilia Fahlberg.

Ett annat namn som dyker upp i många regioner är Peter Hellberg, också han andre vice ordförande i Unionens nuvarande förbundsstyrelse.

Bengt Olsson, för närvarande förste vice ordförande, förekommer dock endast i sju nomineringar.

Delar av styrelsen i Unionen Småland har ett annorlunda namn på förslag - förhandlingschefen Lars-Bonny Ramstedt.
- Vi behöver en person som har drivkraft, tar plats, har nätverk och som är känd, verbal och har karisma. Lars-Bonny Ramstedt lever upp till detta, säger Börje Green, ordförande för regionen i Småland.

Rundringningen visar att, bortsett från Ramstedt, dyker bara två nya namn upp. Krista Loiske, regionstyrelsens ordförande i Mälardalen, föreslås till presidiet av tre regioner. I Uppland vill man ha in Sixten Frixon, chef på Unionens enhet som heter Medlem & förtroendevald, i presidiet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.