
Jag är lat, lömsk och lika tålmodig som en hungrig tvååring i en godisbutik. Kan man svara så på frågan om vilka som är ens sämre egenskaper? Ja, det är i alla fall bättre än att inte svara alls på frågan, som med stor säkerhet kan dyka upp under en anställningsintervju, hävdar experterna.
Rekryteringskonsulten Camilla Engström ställer alltid den frågan, om än omformulerad.
– Ingen vill ju framstå som dålig, så jag vänder på det för att inte kandidaten ska känna sig ansatt och frågar: Vilka sidor du behöver förbättra och utveckla.
Ingen förbättringspotential
Det har hänt att kandidater har svarat att de inte har några saker de behöver förbättra och då drar Camilla Engström öronen åt sig. Samma sak gäller om den jobbsökande svarar: Jag vet inte.
– Att svara att man inte har något man behöver utveckla tyder på dålig självinsikt, alla har sidor som inte är lysande. Det är ingen nackdel att ha utvecklingsbara egenskaper. Att svara: Jag vet inte, visar att man inte har förberett sig.
Frågan på väg bort?
Hon menar att alla bör förbereda sig på att frågan om negativa sidor kommer upp i någon form under en anställningsintervju, liksom frågan vilka som är ens goda sidor (som vissa kandidater kan ha ännu svårare att svara på). Men det är inte lika tvärsäkert att den dyker upp som det var tidigare. Det händer mycket inom rekrytering och intervjusammanhang nu, enligt Camilla Engström och många har plockat bort frågan om negativa sidor ur sitt frågebatteri.
– Jag vet inte om den är relevant, men jag har den kvar för om kandidaten går vidare vill jag dubbelkolla med referenterna och se om den sökande har självkännedom.
Vad är ett bra svar?
Hennes bästa tips är att man svarar ärligt – ingen egenskap är enligt henne helt diskvalificerande, man kan vrida och vända på både bra och dåliga sidor beroende på vilket jobb man söker. Otålighet till exempel, som är Camilla Engströms egen akilleshäl, kan mycket väl vändas till något bra, exempelvis att man är snabb och får saker ur händerna.
Saknar man de facto självkännedom kan man lyfta de egenskaper eller förbättringspotentialer som dök upp under sitt senaste utvecklingssamtal. Men försök att skilja mellan egenskaper och kunskaper – att man är dålig på Excel är till exempel ingen egenskap.
– Jag har aldrig studsat till över något svar på just frågan om utvecklingsbara egenskaper. Och gud så trist det vore om alla var perfekta, säger Camilla Engström.