Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Första fackklubb på gång på Sats

Snart kommer den första Unionenklubben i den privatägda gymbranschen att bildas. Det vågar André Salazar, utvecklare på Unionen, slå fast sedan han varit på det första medlemsmötet på Sats huvudkontor.
– Där finns ett så starkt engagemang att man säkert kommer att bilda en klubb efter årsskiftet, säger han.
Anita Täpp Publicerad 13 december 2017, kl 08:12
Jessica Gow/TT
Att Satsanställda bildar fackklubb är bara en tidsfråga, enligt Unionen. Jessica Gow/TT

Tidigare har många Unionenmedlemmar i den privatägda delen av gymbranschen helt stått utan fackligt inflytande och därmed inte heller kunnat rätta till de brister som man har upplevt funnits på arbetsplatserna. Men sedan den 1 september i år omfattas alla anställda på Sats, Actic och Nordic Wellnes av ett kollektivavtal.

Läs mer: Gymanställda får fackliga muskler

I och med det så blir det nu mycket enklare för Unionenmedlemmar på de här gymmen att engagera sig fackligt, välja förtroendevalda och bilda fackklubb.

Runt om i landet förbereder sig nu ombudsmän på att efter årsskiftet kunna stödja medlemmar att komma igång med sitt fackliga arbete liksom att värva fler medlemmar både på dessa arbetsplatser och på de gym som ännu inte omfattas av ett kollektivavtal.

Nyligen var André Salazar med på ett första medlemsmöte på Sats huvudkontor i Sundbyberg.

– Det finns ett stort intresse och engagemang hos de här medlemmarna och tre arbetsplatsombud har redan utsetts. Så någon gång efter årsskiftet kommer de säkert att bilda en klubb, säger han.

– Viktigt att poängtera är också att Sats som arbetsgivare har varit mycket behjälplig med det här. Sedan ser ju verksamheten på huvudkontoret och på gymen väldigt olika ut. Men målet är att en klubb på huvudkontoret ska kunna förhandla för att påverka de anställdas villkor där. Sedan hoppas vi snart också få se klubbar på gymmen som kan förhandla om det som gäller där.

I Skövde kommer värvningssamordnaren Jennie Hallberg att ”smygstarta värvningsarbetet” under onsdagen.

– Vi kommer börja med att besöka de bemannade gymmen här i Skövde och prata villkor och försöka värva medlemmar. Sedan hoppas vi att det kommer att resultera i fler kollektivavtal så att de anställda får vettiga villkor.  Vi vet ju att det är få gym som har kollektivavtal. I Skövde är det exempelvis bara ett av nio gym som har det.

– Initialt kommer vi alltså att försöka öka organisationsgraden för att sedan prata med arbetsgivarna om att teckna avtal. Vilket ibland kan ta flera år och ibland kan gå jättefort, säger Jennie Hallberg.

Fackligt

Spelföretaget Avalanche ska teckna kollektivavtal

Avalanche Studios Group vill teckna kollektivavtal med Unionen. Love Arvidsson är ordförande i Unionenklubben på företaget:
– Kollektivavtalet ger de anställda den representation de saknat.
Elisabeth Brising Publicerad 29 april 2024, kl 06:04
The Hunter game Avalanche och Love Arvidsson
The Hunter är ett av spelföretaget Avalanche Studios Groups spel. Th Love Arvidsson är lokal klubbordförande för Unionen och nöjd med att arbetsgivaren nu vill teckna kollektivavtal. Foto: Avalanche Studio Group Press/Privat

Ni ska teckna kollektivavtal. Varför?

– Det fanns ett missnöje bland de anställda som var grundat i en brist på inflytande och transparens. Många kände att ledningen inte lyssnade på deras åsikter. Kollektivavtalet är vår lösning, det ger de anställda den representation de saknat.

Berätta om resan dit.

Love Arvidsson.
Love Arvidsson. Foto: Privat

– Vi började prata om att organisera oss år 2022 och bildade klubben för nästan exakt ett år sedan. Att vi ville ha kollektivavtal var prio ett från första dagen. Vårt fokus låg på att rekrytera medlemmar och skaffa ett bra underlag innan vi skickade in förhandlingsframställan. 

Hur har dialogen med arbetsgivaren varit?

– Den har överlag varit väldigt bra. Tonen på förhandlingsmötena har varit konstruktiv och företaget har varit väldigt transparent. Mycket av samtalen har kretsat kring oro från ledningen. Man har varit rädd att ett kollektivavtal kan sakta ner verksamheten och försvåra. Genom att visa exempel på hur facket kan integreras i processerna kunde vi lätta oron.

Avalanche Studios Group
Spelutvecklarföretaget Avalanche Studios Group har aviserat att de avser att teckna kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer för sina anställda i Sverige. 

Företagets vd Stefanía Guðrún Halldórsdóttir kommenterar överenskommelsen i ett officielt uttalande:  

“Over the past years, we’ve taken significant steps toward making Avalanche one of the best workplaces in the games industry. Our inclusive, warm, and welcoming culture, sound work-life balance, profit sharing, and parental leave policy – just to name a few – are a testament to that. These are all things that set us apart and allow us to focus on making great games. We hope that signing a CBA will be yet another step in that same direction.”

Överenskommelsen har även uppmärksammats på spelnyhetssajten IGN Nordic.