Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Flera risker med flexpension

Flexpension riskerar att användas som ett sätt att göra sig av med äldre arbetskraft och kan leda till att fler lockas att lämna arbetslivet i förtid. Det hävdar Pensionsmyndigheten i en rapport.
Ola Rennstam Publicerad
Tomas Oneborg/SvD/TT
Tomas Oneborg/SvD/TT

Flexpension finns numera inom samtliga Unionens avtalsområden och innehåller två delar. För det första en utökad rätt att gå ner på deltid före pensionen och för det andra utökade avsättningar till tjänstepensionen.

Som löntagare får du med andra ord mer pengar insatt till din tjänstepension. Pengar som du sedan kan använda till att gå ner i tid inför pensionen eller för att stärka din pension när du väl slutar jobba. Hur mycket som sätts av varierar beroende på vilket avtal du omfattas av.

Att flexpensionen förstärker den övriga tjänstepensionen är positivt, konstaterar Pensionsmyndigheten i en rapport. Samtidigt ser myndigheten en rad risker med modellen, bland annat att flexpension kan användas av arbetsgivare som ett sätt att göra sig av med äldre arbetskraft.

– Vi ser en risk att arbetsgivarna lättare kan övertala medarbetare att gå i pension tidigare än vad de tänkt sig, trots att individen egentligen inte vill, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Men Unionens förhandlingschef Niklas Hjert håller inte med:

– Jag förstår inte hur det skulle kunna användas för att göra sig av med arbetskraft. Vi har avtalat om att man ska kunna jobba kvar på ett flexibelt sätt med en lägre arbetstid, säger han.

Pensionsmyndigheten bedömer att flexpensionens två delar verkar åt helt olika håll: högre tjänstepension leder till en lägre pensionsålder, medan möjlighet för den enskilde att gå ner i arbetstid utan att helt lämna arbetsmarknaden leder till en högre pensionsålder.

– De nya tjänstepensionsavsättningarna kan leda till en effekt som går tvärt emot regeringens mål om ett längre arbetsliv, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren.

Niklas Hjert tror inte på myndighetens slutsatser.

– Vi är övertygade om att flexpension inte kommer att få den effekten. Tvärtom vet vi från våra egna undersökningar att det är just möjligheten att få gå ner i tid och få jobba mer flexibelt som får människor att jobba längre. Det kanske inte är en lösning för hela arbetsmarknaden men vi är övertygade om att det är bra för våra medlemsgrupper, säger han.

För att pengarna ska räcka när vi lever allt längre kommer den allmänna pensionen att bli betydligt lägre i framtiden. Det är först då, när dagens unga nått pensionsåldern, som flexpensionen är tänkt att få full effekt.

– Man gör ett tankefel när man säger att folk kommer att få högre pension nu och därmed kommer att gå i pension tidigare. Vi har ett längre tidsperspektiv. De avsättningar vi gör till flexpension kommer inte göra så stor skillnad för dem som går i pension nu, men däremot få stor betydelse för dem som är lite yngre i dag, säger Niklas Hjert.

Pensionsmyndigheten poängterar att man inte är kritisk mot flexpension som modell men att man med rapporten vill uppmärksamma regeringen på riskerna. Myndigheten tror att de som främst kommer utnyttja flexibiliteten för att fortsätta arbeta är de som redan i dag arbetar längre upp i åldrarna. Myndigheten är också kritisk till introduktionen av ett nytt begrepp utan saklig grund.

– Flexpension är en höjning av avsättningarna till tjänstepensionen och behöver inget eget begrepp. Det krånglar till det för pensionssparare och pensionärer, säger Ole Settergren.

Ambitionen med namnet var enligt Niklas Hjert att fånga in båda delarna.

– Att bara prata om höjd pensionsavsättning stämmer inte, för det omfattar inte den andra delen om att gå ner i tid.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.