
Skellefteå kan räkna med mellan 2 000 och 2 500 direkta jobb om planerna fullföljs. För Västerås räkning uppges satsningen leda till 300-400 jobb, och då främst på ingenjörssidan.
Lars Remsén, Unionens regionchef i Mälardalen, ser det som ”en logisk kompromiss”.
– Helst hade vi ju sett att fabriken hamnat i Västerås. Först blev jag lite besviken, men kände samtidigt att vi inte blev helt lottlösa. Det är ju trots allt tjänstemännen vi organiserar så det känns som en hygglig kompensation.
Vad betyder satsningen för Västerås?
– Den befäster Västerås ställning som Sveriges elektronikhuvudstad. Den sätter också staden på Europakartan när det gäller utveckling av energiomställning.
– Västerås geografiska läge med cirka tre miljoner invånare inom en radie på tio mil och med goda pendlingsmöjligheter till Stockholm och Örebro är faktorer som kan leda till fler större etableringar i framtiden och locka internationell kompetens.
Hur lätt blir det att hitta kompetent personal för Northvolt?
– Även om Mälardalens högskola utbildar flest elingenjörer i landet, och många ingenjörer jobbar i Västerås med omnejd, tror jag att den kompetens Northvolt inledningsvis behöver främst finns i Asien och USA.
Hittills uppges företaget ha fått in 215 miljoner kronor, planen var att man redan i september skulle ha fått ihop 100 miljoner euro, vilket motsvarar 960 miljoner kronor. Tror du att projektet blir av – med tanke på att hur mycket kapital som krävs?
– Det hoppas jag verkligen. Jag tror att projektet är tillräckligt spännande för att locka fler tunga investerare. Jag välkomnar Northvolts etablering i Sverige och Västerås och hoppas samtidigt på att företaget väljer att gå med i en arbetsgivarorganisation för att vara en del i den svenska modellen med schysta villkor och kollektivavtal.