
Under 70- och 80-talet sågs Sverige ofta som en förebild internationellt för sin skandinaviska organisationsmodell. En modell som kopplas samman med humanism, demokrati och decentralisering.
– Det vi kan se i europeisk forskning i dag är att framgångsrika företag arbetar med organisationsformer som påminner om den skandinaviska modellen. Det rör sig om högpresterande företag med stark kompetens, som är organiserade i team och som arbetar med delegerat ansvar, säger Stefan Tengblad, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde, i ett pressmeddelande.
Trots att den skandinaviska modellen varit en framgångsfaktor har Sverige sedan början av 2000-talet influerats alltmer av andra, mer standardiserade, arbetsorganisationer som i stället fokuserar på att chefer och experter kommer med lösningar.
En stark ledning kan, enligt Stefan Tengblad, visserligen göra företaget mer effektivt men riskerar å andra sidan att leda till att anställda varken känner sig lika delaktiga eller engagerade i och med att de får mer monotona och mindre kvalificerade arbetsuppgifter.
Nu ska Stefan Tengblad och hans forskarkollegor försöka få ökad kunskap om idealen för den skandinaviska modellen, på vilket sätt den inspirerar företag i dag och hur den i så fall kan användas i praktiken.
Forskarna kommer bland annat att göra fallstudier på svenska företag som gjort sig kända för att arbeta enligt den skandinaviska modellen, till exempel Volvo, Scania, Ericsson och Atlas Copco.