Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

När robotarna kommer – så planerar du din karriär

Att digitalisering pågår och att robotarna kommer att utföra allt fler av de uppgifter vi jobbar med i dag, är det nog ingen som har missat. Men hur ska man då planera sin karriär för framtiden?
Gabriella Westberg Publicerad
Kollega
Jari Kaivo-oja tycker att dagens hipsters tänker alldeles för lite på robotarna. Kollega

Jari Kaivo-oja är forskningschef och professor vid Finlands Future Research Center vid Turku School of Economincs. Han är författare till flera böcker om den utveckling som följer med digitalisering, automatisering och robotisering, bland annat Winning in the Age of Bohonomics där han och medförfattaren Cristina Andersson utvecklar sina idéer om hur vi kan skapa en bättre värld genom att utveckla oss som människor och robotarna som våra samarbetspartners.

- Jag tror verkligen på människans kreativitet. Det är där vi har vår chans att uppfinna nya jobbtillfällen och inte passiviseras av digitaliseringen, säger han.

Dagens hipsters tänker alldeles för lite på robotarna och vad automatiseringen i arbetslivet innebär, menar Jari Kaivo-oja och lyfter kreativitet och kritiskt tänkande som de två enskilt viktigaste aktiviteterna för morgondagens arbetsmarknad.

- Glöm gymmet! Träna hjärnan istället, säger han. 

Här ger han några tips på hur individen och samhället kan ställa om för att frodas vid sidan av, istället för att trampas ned av robotarna.

Gör så här:

  1. Undvik alltför smal kompetens
  2. Satsa på det du verkligen gillar
  3. Försök inte imitera robotarna!
  4. Utveckla och vidareutveckla din ”portfolio”
  5. Lägg tid på att vara kreativ och innovativ
  6. Ta reda på vad ”digitalisering” verkligen innebär för dig
  7. Tro inte att du är färdiglärd efter avslutad utbildning
  8. Se dig som en världsmedborgare, hela världen är din spelplan
  9. Var alltid redo att starta eget, att skapa en ”startup”
  10. Presentera dig inför rekryterare med en ”roadmap” – vart är du på väg? – snarare än en cv som ger en bild av vad du gjort och var du står i dag.
  11.  Engagera dig i gräsrotsaktivism
  12. Aktivera din hjärna – strunta i gymmet, det är hjärnträning du behöver!
  13. Försök hitta smart användning av AI och robot-partners; lek dig fram
  14. Utveckla din bohemiska hantverkarådra

För att vi alls ska ha någon arbetsmarknad i framtiden behövs vissa anpassningar i samhället, när många av våra tidigare arbetsuppgifter automatiseras. Här är några av de Jari Koivo-oja tror är viktigast:  

  1. Kortare arbetstid på vecko- eller dygnsbasis
  2. Basinkomst
  3. Deltidsarbete
  4. Delat arbete
  5. Mer samarbete människa-maskin – även i utbildningsväsendet
  6. Fler sociala företag och kooperativ
  7. NGO:s och det civila samhället tar större plats
  8. Skattebasen är något annat än arbete

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Digitalisering

Skrivaren – kontorets bortglömda säkerhetsrisk

Din skrivare kan mycket väl vara en säkerhetsrisk som läcker företagshemligheter till förhärdade cyberskurkar. Trots att många företag tydligen känner till skrivarnas dolda potential, får dessa ostört fortsätta utföra sina illdåd, visar en undersökning.
Johanna Rovira Publicerad 12 juni 2025, kl 06:01
Bild på skrivare
Den ser inte ut som en spion, men den kan mycket väl vara en. Skrivaren på jobbet kan lätt kapas av cyberbrottslingar. Foto: Christine Olsson/TT

Vem kunde ana att den där oansenliga skrivaren i hörnet, i själva verket är en lömsk spion som oförtrutet förser oärliga individer med hemlig information? Tydligen rätt många it-chefer. Närmare bestämt känner nästan 7 av 10 beslutsfattare inom IT-området till skrivarnas potentiella dubbelroll, men många väljer trots detta att stoppa huvudet i sanden. Det hävdar skrivarföretaget Canon som låtit undersöka företag i Sveriges kunskaper om skrivarsäkerhet. 

Eftersom moderna skrivare är uppkopplade utgör de lockande måltavlor för driftiga hackare med ont uppsåt. Skrivare med internminne lagrar dessutom alltifrån känsliga mötesanteckningar och rafflande lönelistor till konfidentiella kontrakt och hyperhemliga affärsstrategier – allt som skrivs ut eller kopieras på en arbetsplats är mumma för en företagsam utpressare.

Skrivare kan vara ett säkerhetshot

Brist på kunskap såväl som tekniska begränsningar och resurser är de största hindren för företagen att ta i tu med skrivarhoten, enligt undersökningen.

Sju procent av de tillfrågade har redan drabbats av ett dataintrång eller ett försök till intrång som de härlett till en lömsk skrivare.  13 procent svarar att de inte har en susning om att just skrivaren är den skyldige till informationsläckaget eller om det finns andra korrupta kontorsapparater att skylla på.