Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

IT-strulet kostar 480 chefstjänster

Enligt en ny undersökning från fackförbundet Vision förlorar mellanchefer 30 minuter per arbetsdag i strul med IT-system. På årsbasis innebär det 287 miljoner kronor i löner, eller 480 heltidstjänster.
Gabriella Westberg Publicerad 19 oktober 2015, kl 10:48
Colourbox
Colourbox

Fackförbundet Vision organiserar tjänstemän inom det offentliga. I sin senaste undersökning om IT-strul, som publiceras i dag måndag, har de frågat 925 mellanchefer och första linjens chefer inom kommun, landsting och regioner hur de ser på sina IT-system.

Systemen är till stor hjälp för cheferna men de uppskattar att de ägnar i genomsnitt 30 minuters arbetstid om dagen åt IT-strul.

- Det här är ett enormt slöseri med både tid och resurser som arbetsgivarna måste se över. Förutom att krånglande IT-system påverkar våra medlemmars arbetsmiljö så påverkar det verksamhetens kvalitet, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Undersökningen visar också att upplevelsen av att IT-systemen underlättar arbetet ökar när chefer och medarbetare fått inflytande vid inköp och utveckling av systemen.

Även Unionen gör återkommande undersökningar om hur IT-systemen påverkar arbetsmiljön. I fjol visade Unionen att IT-strulet kostar miljarder för företagen och att nära en halvtimmes arbetstid i snitt per dag och person försvinner på grund av krånglande IT-system.

Läs mer: Så skapar du en bättre IT-miljö

Läs mer: Outsourcad IT-support lägger ansvaret på användaren

Mer om undersökningen

Här finns Visions hela rapport om mellanchefernas IT-strul.

Arbetsmiljö

Ebba basar över Eurovision i Malmö

Tredje gången för Malmö, sjunde för Sverige och 68:e upplagan av Eurovision Song Contest. Ebba Adielsson, exekutiv producent, är laddad inför för världens största musiktävling.
Petra Rendik Publicerad 8 maj 2024, kl 06:06
Ebba Adielsson, producent för Eurovision Song Contest i Malmö.
Spänd men förväntansfull. Så beskriver Ebba Adielsson, producent för Eurovision Song Contest 2024 i Malmö, stämningsläget inför musiktävlingen. Foro: Peter Knutson.

Vad var första känslan när Loreen vann Eurovision och Sverige skulle arrangera tävlingen 2024?

– Skräckblandad förtjusning. En förtjusning över att Loreen blev historisk som enda svensk och första kvinna att vinna tävlingen två gånger. Och över att Sverige vann för sjunde gången. Känslan var ”jättekul”, men också ”hur ska vi få ihop det på ett år?” Jag har aldrig jobbat med Eurovision men hört att när man tar över stafettpinnen brukar Eurovisionchefen säga ”you are already too late”.

Är du nervös?

– Jag är spänd inför uppdraget. Det finns en enorm förväntan på Sverige eftersom det blev så bra när vi producerade 2013 och 2016. Men jag är inte ensam. Det här är kanske det största grupparbetet som någonsin görs och jag har det absolut bästa teamet omkring mig. Personer med stor kompetens, flera har gjort det här tidigare. Jag kunde inte ha fått bättre medarbetare.

Vad är roligast med uppdraget?

– På SVT Nöje har jag varit övergripande programchef för ett 40-tal titlar. Nu får jag vara mer operativ för en enda gigantisk grej. Det är roligt, men också ett stort ansvar. Det är speciellt att få producera världens äldsta musiktävling som har funnits sedan 1956. Då handlade det mycket om att ena ett sargat Europa efter kriget. Det högre syftet med programmet finns kvar än i dag.

Vad är svårast?

– Att det är så ont om tid. Vi ska bygga en hel organisation och ta in många människor som ska hitta sin roll. Och det måste ske i rätt ordning, annars kan det bli en dominoeffekt. Dessutom ska vi hålla produktionen inom en rimlig budget.

Eurovision lär kosta 125 miljoner kronor – samtidigt ska SVT spara 200 miljoner.

– Summan kan slås ut över flera år och programmet ska sändas i väldigt många länder och ses av över 170 miljoner tittare. Det är kostsamt, men vi försöker hitta smarta och hållbara ekonomiska lösningar.

Ditt eget bästa Eurovisionminne?

– England i våras. På min ena sida hade jag Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson, på den andra en fotbollsspelare från Liverpool. Och så vinner Loreen!

EBBA ADIELSSON

GÖR: Exekutiv producent och ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest i Malmö 2024.

ÅLDER: 52.

KARRIÄR: Programchef på SVT Nöje sedan 2019, en roll hon tillfälligt klivit av inför Eurovision. Studier vid Lunds universitet och i New York. Jobbat i flera år som redaktör och producent på produktionsbolag som Strix och Jarowskij. Exekutiv producent på TV4 och SVT Nöje.